Tri slobode pod lupom: 30. decembar – 19. januar 2023. godine

Beograd, 19. januar 2023. godine –

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

30. decembar – 19. januar 2023. godine

 

Početak 2023. godine bio je izuzetno težak za novinare i novinarke u Srbiji. Najviši politički funkcioneri nastavili su sa zastraživanjem, targetiranjem i upućivanjem pretnji novinarima, novinarkama i medijima koji kritični izveštavaju o postupcima vlasti.

Predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, nazvao je N1 i zaposlene ove televizije “lokatorima”, optužujući ih da su izveštavanjem o raspoređivanju vojne opreme blizu Kosova, otkrivali položaje srpskih bezbednosnih službi, tokom tenzija na severu Kosova. Dodatno, predsednica Vlade Brnabić uputila je niz uvreda medijima N1, Danas i Nova S zbog pisanja o boravku sina predsednika Vučića, Danila Vučića, na neustavnom Danu Republike Srbije u Istočnom Sarajevu.

Novinar Nenad Paunović bio je primoran da da izjavu u policijskoj stanici, nakon što su mu službenici zabranili snimaje mesta ekološkog akcidenta u Pirotu. Novinar Srđan Nonić je napadnut od strane zaposlenog u Gradskog upravi grada Niša, nakon što je pokušao da ovog zaposlenog fotografiše dok je bio u kladionici tokom radnog vremena. Novinar Nenad Kulačin ponovo je dobio pretnje putem društvenih mreža.

Iz oblasti slobode udruživanja, maskirani neonacisti, sa vidljivim nacističkim obeležjima na sebi, napali su lokal “Crni ovan” u Novom Sadu, mestu poznatom po alternativnim sajmovima i drugim događajima, a ovaj napad je četvrti po redu za samo godinu dana.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.