Tri slobode pod lupom: 31. maj – 13. jun 2024. godine

Beograd, 13. jun 2024. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

31. maj – 13. jun 2024. godine

 

Strateške tužbe protiv učešća javnosti, poznatije kao SLAPP tužbe su, u prethodno posmatranom periodu, nastavile da budu oružje u rukama nosilaca vlasti/moći kojim se guši svaki vid kritike i kojim se ograničava sloboda izražavanja.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) je odlukom Apelacionog suda u Beogradu pravosnažno osuđena za navodno kršenje pretpostavke nevinosti Predraga Koluvije. Koluvija je tužio KRIK zbog vesti sa suđenja u kojoj je nazvan “optuženim narko-bosom”, iako je “upotreba ovakvih izraza redovna praksa u poznatim svetskim medijima kada se piše o optuženim vođama narko kartela”. Oslobođeni za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, Milan Radonjić, tužio je Slavko Ćuruvija fondaciju zbog povrede ugleda i časti i zahteva odštetu od pola miliona dinara. Fondacija je tužena zbog saopštenja u kome je izrazila neslaganje sa tom presudom.

U prethodne dve nedelje je naročito bila izložena pritisku sloboda udruživanja kroz sprečavanje radnika/ca da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo na sindikalno organizovanje i delovanje. Granski sindikat metalca “Nezavisnost” u fabrici “Krušik” u Valjevu izgubio je reprezentativnost, zbog čega će se žaliti odboru, saopštila je predsednica sindikata. Ovo je nastavak pritiska koji već mesecima sprovodi poslovodstvo te fabrike. Iz sindikata navode da su njihovi članovi/ce privođeni i ispitivani kako bi se saznalo da li su zaista učlanjeni u sindikat, zatim da su ucenjivani kao i da su primenjivane druge metode onemogućavanja njihovog rada. Menadžment fabrike “Jura“ iz Leskovca je nakon štrajkova upozorenja Samostalnog sindikata, počeo da vrši pritisak na zaposlene da napuste sindikat. Pored pritiska da potpišu istupnice iz sindikata, na radnike/ce su vršeni i drugi pritisci i zastrašivanja.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: