Tri slobode pod lupom: 6. oktobar – 19. oktobar 2023. godine

Beograd, 19. oktobar 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

6. oktobar – 19. oktobar 2023. godine

Protekle dve nedelje obeležilo je mnoštvo slučajeva kršenja tri slobode: izražavanja, okupljanja i udruživanja.

Kršenje slobode izražavanja je najočiglednije na primerima targetiranja medija i novinara/ki. Advokat Zvezdan Knežević pretio je paljenjem zgrade redakciji Regionalne informativne agencije JUGpress i novinaru Ivanu Spiriču zbog intervjua objavljenog na njihovom portalu. Bivša državna sekretarka MUP-a, kojoj se sudi za zloupotrebu službenog položaja, Dijana Hrkalović, uputila je uvrede i optužbe na račun Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) i njihovog urednika Stevana Dojčinovića. Hrkalović je na platformi X, u reakciji na tekst KRIK-a o vezama žandarma Nenada Vučkovića Vučka sa kriminalnim grupama, optužila KRIK da su “prevaranti”, “deo kriminalne družine” i “da služe političkim ciljevima CIA, za šta su plaćeni”.

Sloboda izražavanja dovedena je u pitanje i cenzurom dokumentarnog filma ukrajinskog novinara Mstislava Černova. Centar za kulturu Lazarevac odlučio je da povuče film „20 dana u Marijupolju“ sa repertoara, samo dan nakon što je na sajtu Srpske radikalne stranke objavljeno saopštenje u kom se “poziva rukovodstvo gradske opštine Lazarevac i Centra za kulturu Lazarevac da otkažu promociju ukrajinskog novinara Mstislava Černova i apeluje na nadležne organe da ne dozvole promociju ovog filma bilo gde u Srbiji”.

Deveti put ove godine, vandalizovan je kafić „Crni ovan“ u Novom Sadu koji je česta meta napada pripadnika neofašističkih grupa. Maskirani muškarci fizički su napali i vređali aktiviste/kinje koji su se okupili na poziv grupe „Krov nad glavom“ kako bi sprečili prinudno iseljenje starijeg sugrađanina u Beogradu.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: