Tri slobode pod lupom: 7 – 20. april 2023. godine

Beograd, 21. april 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

7 – 20. april 2023. godine

 

Kao i u dužem prethodnom periodu, i ovaj put je najugroženija bila sloboda izražavanja, jer se u javnom prostoru ne prestaje sa omalovažanjem i pretnjama novinarima nezavisnih medija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić po ko zna koji put nazvao je lažovima novinare listova Nova i Danas, osvrćući se na „rezultate istraživanja“ premijerke Ane Brnabić, koja je targetirala nezavisne medije navodeći da su oni “opsednuti” predsednikom Srbije.

Novinarima je pretio i vlasnik i glavni i odgovorni urednik televizije Pink Željko Mitrović videom koji je objavio na svom Tviter nalogu, ali i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, zbog pitanja oko snimka razgovora na kojem se čuje njegov šef kabineta koji nudi nameštanje javne nabavke privatnoj kompaniji koja upravlja sistemom naplate karata u beogradskom javnom prevozu.

Ovaj put pretnje novinarima došle su i od pevača Vlada Georgieva, zbog pitanja o poslovanju njegove privatne firme za rečni transport. Karikatura je opet bila povod da se neki javni funkcioneri naljute na list Danas, ovaj put je to bio Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i član vladajuće Srpske napredne stranke Relja Ognjenović, koji je listu Danas zapretio i tužbom.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod:

 

Sve prethodne preglede možete videti ovde.

*Dinamika objavljivanja izveštaja će zavisiti od trenutne situacije.