Tri slobode pod lupom: 8. septembar – 21. septembar 2023. godine

Beograd, 21. septembar 2023. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

8. septembar – 21. septembar 2023. godine

Prethodni period obeležilo je više slučajeva napada na aktiviste i aktivistkinje. Naročito zabrinjava to što su u tri slučaja aktivisti/kinje napadnuti/e i fizički.

Aktivista „Lokalnog fronta“ Predrag Voštinić, napadnut je u Kraljevu kada su ga dva automobila jurila, a potom ga je jedno vozilo udarilo i oborilo sa bicikla. Aktivista je zadobio povrede glave i ruke, a ovaj slučaj su predstavnici pojedinih opozicionih partija okarakterisali kao „pokušaj ubistva“. Policija je napadače privela, ali se očeukuju dalji koraci nadležnih u rasvetljavanju ovog slučaja.

Tokom blokade Savskog nasipa, napadnuta je jedna učesnica protesta i tom prilikom je zadobila lakše povrede glave. Ekološki aktivista iz udruženja „Čuvari Kablara“ takođe je fizički napadnut prilikom pokušaja građana/ki i aktivista/kinja da blokiraju radove na izgradnji staklenog vidikovca na Kablaru. Članovima udruženja „Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) preko društvenih mreža upućene su pretnje smrću.

Apelacioni sud u Novom Sadu odbacio je tužbu Sanje Petrić, suvlasnice „Galensa“ i „Promista“ protiv ekološke aktivistkinje Dragane Arsić. Ovo je jedna od 5 SLAPP tužbi koja se vodi protiv aktivistkinje pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: