Tri slobode pod lupom: 9. februar – 22. februar 2024. godine

Beograd, 22. februar 2024. godine

Kršenje osnovnih ljudskih prava u Srbiji

9. februar –22. februar 2024. godine

 

Protekle dve nedelje nastavljeno je sa praksom urušavanja osnovnih građanskih i političkih sloboda.

Pritisci kojima su lokalni mediji izloženi svedoče o naročitom stepenu ugroženosti slobode izražavanja koju vlast nastoji ugušiti u svakom kutku zemlje. Tako je po odluci Privremenog organa grada Kragujevca, kamermanu portala Glas Šumadije zabranjeno da prenosi konstitutivnu sednicu Skupštine grada. Od početka godine, ovo je treća odluka kojom se sprečava izveštavanje medija sa sednica skupština. Ovaj trend uskraćivanja akreditacija oblik je cenzure kojom se sprečava informisanje građana/ki o radu lokalnih organa vlasti i političara/ki izabranih na čelne gradske i opštinske funkcije.

U zgradi u kojoj se nalaze prostorije RTV M iz Knjaževca nepoznata osoba presekla je optičke kablove, usled čega program ove televizije nije emitovan 4 dana. Vlasnik RTV M Milan Petrović, izjavio je da su i ranije bili izloženi napadima kada je uništavana imovina ovog medija, kao i da u tim situacijama počinioci nisu pronađeni.

U posmatranom periodu zabeleženi su i primeri kršenja slobode okupljanja i udruživanja.

Privatno obezbeđenje sukobilo se sa stanarima/kama Novog Beograda koji više dana protestuju protiv izgradnje višespratnice na zelenoj površini u Bloku 63. Građani/ke su krenuli da uklanjaju ogradu koju je postavio investitor i tom prilikom je privatno obezbeđenje guralo nezadovoljne građane/ke koji protestuju protiv sve ustaljenije prakse širenja investitorskog urbanizma nauštrb zelenih površina, parkova, i javnog interesa.

Kompanija PKC otpustila je predsednika sindikata Sloga u toj kompaniji Dragana Vudraga i predsednika štrajkačkog odbora Ivana Ivkovića, koji su ukazivali na nepoštovanje radničkih prava u ovoj kompaniji.

Više o ovim ali i drugim slučajevima koji su zabeleženi u prethodnom periodu, pogledajte u punom izveštaju ispod: