Tri slobode pod lupom: mart-jul 2019.

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja u Srbiji od marta do jula 2019. godine

Udruživanje. Okupljanje. Izražavanje.

Ove tri slobode moraju biti zagarantovane svima. Ove tri slobode čine osnovu građanskog društva. Nijedna zemlja ne može sebe zvati demokratskom bez garancije ovih prava.

 Ustavom i zakonima Republike Srbije ove slobode jesu garantovane. Praksa, međutim, pokazuje suprotno. Iz meseca u mesec smo svedoci sve češćih napada na udruženja, aktiviste i slobodne medije. Prostor u kome deluju se sve više sužava, dok broj napada, pretnji, zastrašivanja i uvreda raste.

Verujemo da redovno sakupljanje i objavljivanje slučajeva u kojima se krše ova prava može pomoći da se podigne vidljivost ovog trenda koji vrtoglavo raste i  ukaže na ozbiljnost problema sa kojima se suočavamo.

Pred vama je prikaz ključnih slučajeva kršenja sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja u Srbiji od marta ove godine, kada je Srbija stavljena na listu praćenja CIVICUS Monitora kao zemlja u kojoj su ove slobode ozbiljno ugrožene.

Nastavićemo ubuduće sa redovnim objavljivanjem ovih prikaza koji pokazuju slučajeve kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja.

Pored toga, predstavnici 20 organizacija civilnog društva potpisali su u Beogradu Platformu Tri slobode za očuvanje prostora za civilno društvo u Srbiji, čiji je cilj zaštita i promovisanje slobode udruživanja, okupljanja i informisanja. Zamišljeno je da Platforma deluje kao zajednički blok organizacija civilnog društva (udruženja, stručnih i profesionalnih organizacija, fondacija, zadužbina, i drugih oblika udruživanja uključujući neformalne grupe građana) kako bi stali u zaštitu ugroženih sloboda i stvorili uslove za nesmetano učešće građana u javnim proslovima kroz razvoj civilnog društva.

Svesni smo da je borba za očuvanje ovih prava duga i teška. Svesni smo da ovi prikazi neće primorati one koji krše prava da prestanu niti će izazvati adekvatnu reakciju međunarode zajednice. Ovi prikazi su podrška civilnom društvu, a medijima, donosiocima odluka i građanima predstavlja pouzdan i ažuriran prikaz stvarnosti građanskog prostora u Srbiji. Redovno praćenje omogućava snažnije i usklađenije delovanje svih aktera kako bi se ove tri slobode zaštitile i otežao posao onima koji žele da ih uguše.

Prikaz slučajeva kršenja sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja možete preuzeti u nastavku.

 

*Građanske inicijative kao partner CIVICUS Monitora za Srbiju od avgusta 2018. godine šalju dvonedeljne izveštaje na engleskom jeziku. Više o CIVICUS Monitoru pogledajte ovde.