Tribina na Kablaru: “Dalje prste od Kablara poruka je planinara”

 

21. maj 2023.

Tribina „Sačuvajmo prirodni vidikovac na Kablaru“, u organizaciji Inicijativnog odbora peticije “Sačuvajmo Kablar“, okupila je u nedelju, 21. maja, veliki broj planinara, zaljubljenika u prirodu, ekoloških i urbanističkih stručnjaka, kao i više od stotinu građana zainteresovanih da čuju argumente za i protiv.

Podršku skupu pružili su: Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ na čelu sa Ljiljom Bralović, „Zaštimo Dobrinju“ i Dragan Simović, Zeleni talas, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, FORCA Požega, Medijsko sklonište Čačak, Građanske inicijative iz Beograda i medijska koalicija „Zajednički glas’’.

Organizatori su pozvali predstavnike resornih ministarstava, grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i autore idejnog rešenja „Stakleni vidikovac na Kablaru“. Nažalost, i ovoga puta se nisu odazvali pozivu.

– Peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru do sada je potpisalo 4.809 građana. Mišljenja su podeljena i želeli smo da suočimo stavove i da pronađemo najbolje rešenje, kako za prirodu, tako i za ljude koji ovde žive, ali nas očigledno vlast ignoriše – rekla je Ana Đurović, planinarka na otvaranju tribine.

Zdenka Radovanović, doktorka tehničkih nauka smatra da bi, pre svega, struka trebalo da sledi sebe, a ne da podleže pristiscima politike. Analizirajući projekat, sa stanovišta struke, dr Radovanović je istakla: „Da bi se takav vidikovac ovde izgradio potrebna je velika, nebezbedna i neizvesna investicija na nepristupačnom terenu. Odmah, na početku realizacije, će se izvršiti nepovratna i nepredvidiva degradacija postojeće prirode i to na mnogo većoj površini nego što je površina planiranog objekta. Greben planine Kablar je dug 20 km i ima dovoljno prostora za gradnju vidikovaca bez ovolike devastacije prirode.’’ Ona smatra da bi kroz projekat „Ovčar Banja – najmodernija banja na Balkanu“, koji se bazira na održivom razvoju, trebalo pokrenuti inicijativu da ovaj predeo dobije status geoparka.

Aleksandar Barać, pravnik i jedan od inicijatora peticije osvrnuo se na dosadašnju (ne)saradnju sa lokalnim i državnim institucijama.

– Na sva naša dosadašnja obraćanja svim akterima u projektu Vidikovac, ostali smo bez odgovora. Sada je u toku postupak pred Ustavnim sudom gde želimo da dokažemo da je ova građevinska dozvola izdata u suprotnosti sa pozitivnim propisima Republike Srbije. Već dva meseca Upravni sud ne zakazuje raspravu, a mi verujemo da je to u nečijem ličnom interesu, svakako ne u interesu građana.

Inicijatori peticije „Sačuvajmo Kablar“ su izneli brojne argumente protiv izgradnje vidikovca, ali i predloge o modelima za oživljavanje i razvoj ove planine.

–  Ja verujem da je ono što bi, na primer, turisti doživeli u direktnom kontaktu sa uređenim gazdinstvima ili mladi u eko kampovima, nešto što se sa planiranim vidikovcem ne može porediti. To je naš predlog, krenite od eko kampa, proglasite meštane čuvarima prirode i pomozite im kao što su to uradile Austrija, Nemačka, Slovenija – predložio je Milić Popović, čačanski preduzetnik.

– Apelujem i molim ministarstva i lokalnu vlast da povuku građevinsku dozvolu, ne zato što smo mi protiv napretka, izgradnje i uređenja prostora Ovčarsko-kablarske klisure, već što po ovom projektu se to radi na pogrešan i štetan način a posledice će biti katastrofalne – rekao je Miloš Radovanović iz Udruženja za zaštitu graditeljskog, kulturnog i prirodnog nasleđa „Knez Stracimir“ iz Čačka.

Jednu od ključnih poruka javne tribine na vrhu Kablara uputio je biolog i ekolog, profesor Duško Brković.

– Kroz evoluciju su uloženi milioni godina da bismo svi mi danas stajali na ovom mestu. Vidikovac na Kablaru je, pored onog na Uvcu, jedan od najlepših u Srbiji. Zar to nije motiv da ga sačuvamo?! Mi smo ga nasledili od naših predaka, ali smo, u ekološkom smislu, dužnici našoj deci – poručio je profesor Brković.

Meštanin Kablara Velimir Mitrović, čije se imanje graniči sa planiranim vidikovcem, pred okupljenim građanima obratio se direktno Ani Brnabić, premijerki Vlade Srbije: „Molimo te, kao ljudi, da ove prelepe vrhove i nas zabrinute građane ostaviš na miru, a da svoj položaj, pogled i neospornu energiju usmeriš ka mnogo vrednijim, a dostupnijim, ličnim i opštim ciljevima u ovom veoma složenom trenutku u kome se svi zajedno nalazimo. Još nešto! Svi znamo ko je zidao Vavilonsku kulu, a ko je istu srušio!? Najpre bi da Bogom postanu oni koji u Boga ne veruju!“

 

Podršku skupu pružili su: Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ na čelu sa Ljiljom Bralović, „Zaštimo Dobrinju“ i Dragan Simović, Zeleni talas, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, FORCA Požega, Medijsko sklonište Čačak, Građanske inicijative iz Beograda i medijska koalicija „Zajednički glas’’.

Izvor: Cemaforum.rs  Foto: Cemaforum i Epicentarpress