Tužilaštvo ne sme da prihvata neutemeljene krivične prijave niti da radi po nalogu Ministarstva pravde

Beograd, 25. novembar 2020. godine

Saopštenje

Tužilaštvo ne sme da prihvata neutemeljene krivične prijave niti da radi po nalogu Ministarstva pravde

Građanske inicijative zahtevaju od javnog tužilaštva da objasni proces prihvatanja, kao i najavljenog odbacivanja, krivičnih prijava protiv direktora škola koji su prijavljeni za krivično delo ugrožavanja zdravlja života zaposlenih i učenika škola zbog nošenja zaštitnih maski. Pozivamo nadležne institucije da pokrenu postupak ispitivanja rada Trećeg osnovnog javnog tužilaštva, kao i uticaj na rad tužilaštva od strane Ministarstva pravde.

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da ispita direktore škola o tome čije su preporuke poštovali tokom i po završetku vandrednog stanja i koje epidemiološke mere su primenjivane u školama u cilju borbe protiv virusa Covid19, kako je objavljeno u listu “Danas”. Krivične prijave je podneo predsednik Sindikata zaposlenih policije Dejan Đukić. Po ovim  prijavima, u koje su i Građanske inicijative imale uvid, direktorima se na teret stavlja da su poštujući preporuke Kriznog štaba prekršili Ustav i odluke Skupštine Srbije i stav Svetske zdravstvene organizacije, koja je „potvrdila da maske ne štite od virusa kovid 19“. Nakon toga, u ekspresnom roku, Branko Ružić, ministar prosvete, je objavio da se Ministarstvo pravde i tužilaštvo dogovorilo da odbaci ove krivične prijave.

Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid19 predviđa obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Kada je reč o merama u školama, Uredba upućuje na preporuke i instrukcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, po kojima je predviđeno obavezno nošenje maski u školama, kako učenika tako i zaposlenih. 

Odluku Trećeg osnovnog javnog tužilaštva da postupi po pomenutoj krivičnoj prijavi i naloži policiji da pozove direktore na ispitivanje, predstavlja podršku teorijama zavere i širenja lažnih vesti koje značajno ugrožavaju borbu protiv pandemije Covid-19 u Srbiji. Ova krivična prijava nema utemeljanja ni u pravu, ni u osnovnim principima ljudskih prava i sloboda.

Ovakva odluka tužilaštva i postupanje policije šalje nejasne i kontradiktorne poruke građanima, urušava njihovo poverenje u institucije i ugrožava borbu protiv pandemije. Neophodno je da se tužilaštvo izjasni po kom osnovu je postupilo po krivičnoj prijavi, imajući u vidu da su direktori škola postupali na osnovu mera i preporuka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i svih drugih institucija, koje zahtevaju nošenje zaštitnih maski na javnim mestima u zatvorenom prostoru. 

Ukoliko javno tužilaštvo smatra da bi određene epidemiološke mere trebalo preispitati, onda bi takvo postupanje trebalo usmeriti na donosioce mera, a ne na one koji mere poštuju i primenjuju. Takođe, najava odbacivanja prijava na ovaj način, po nalogu Ministarstva pravde, duboko zadire u nezavisnost pravosuđa. Ovaj ceo proces ponovo ukazuje na činjenicu da vladavina prava u Srbiji ne postoji.