U Kragujevcu otvoreno „Medijsko sklonište”

Kragujevac, 23. januar 2020. godine – Novinari koji rade profesionalno i časno svoj posao, i mediji koji štite javni interes dobili su „Medijsko sklonište” u centru Kragujevca kao mesto za okupljanje, saradnju i debate. saopšteno je iz Udruženja „Res publica” koje je ovo sklonište otvorilo, uz podršku Građanskih inicijativa.

„Novinari treba da zbiju redove, moraju da se podržavaju i sarađuju. Naziv sklonište je zbog te teške situacije u kojoj se nalaze kragujevački mediji, koji su pod velikim pritiskom i ekonomski iscrpljeni jer znamo da je Kragujevac jedini veliki grad u Srbiji koji nikada nije raspisao konkurs za medije”, izjavila je predstavnica Res publica Marija Milošević.

Ona je rekla da je naziv „medijsko sklonište” zbog toga što lokalna samouprava u Kragujevcu diskriminiše medije i svi novinari ne mogu da dobiju izjave i informacije.

„Nema ni finansijskih ni profesionalnih uslova za rad. Mi se borimo da to promenimo”, rekla je Milošević.

Ona je rekla da će „Medijsko sklonište” koristiti novinari „Kragujevačkih novina”, „Glasa Šumadije”, Radija „Zlatousti”, Agencije „Iz glave”, a biće otvoren i za druge novinare i medije koji dele vrednosti – lični i profesionalni integritet, sloboda i odgovornost.

Povodom otvaranja „Medijskog skloništa” održana je debata o novinarskoj solidarnosti.

Rečeno je da baš u danu kada se otvara „Medijsko sklonište” u Kragujevcu, zbog finansijskih problema, nisu izašle nedeljne „Kragujevačke novine”, što je prvi put za deset godina izlaženja tog lista, ali i za 85 godina lista „Svetlosti” i „Nezavisna svetlosti”, čije nasleđe baštini.

Urednica Radija Zlatousti Gordana Jocić je rekla da na to treba da reaguje cela medijska zajednica ali i kragujevačka javnost.

Vukašin Obradović iz Građanskih inicijativa je rekao da je neizlaženje „Kragujevačkih novina” tužan dan u istoriji medija u Srbiji i „opomena za sve nas”.

„To je samo jedan eksplicitan izraz svega onoga što se dešava u Srbiji, što se desilo i sa Vranjskim i što će se, ako mi nastavimo sa ovakvim odnosom prema vlasti, dešavati, plašim se, mnogo više nego do sada”, rekao je Obradović.

On je predložio da se uputi apel široj medijskoj zajednici i da se skrene pažnja na dešavanja u Kragujevcu.

Pozvao je i da se sa organizacijama civilnog društva i novinarskim udruženjima otvori javna rasprava o sistemu projektnog sufinansiranja medija.

Rekao je da je Kragujevac među 13 opština u Srbiji u kojima nisu raspisani konkursi za medije.

„Taj podatak ne treba da nas zavede, jer čak u onim sredinama u kojima se konkursi raspisuju i relativno u skladu sa procedurom, to se izokrenulo u svoju suprotnost i postalo način gušenja nezavisnih medija”, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima i novinari, i građani, i civilni sektor, treba da konačno upute apel zbog onoga što se dešava ne samo u Kragujevcu nego uopšte u Srbiji.

„Projektno sufinansiranje se, umesto izvorne namene da se zaštiti javni interes, da se obezbedi da do građana stigne pravovremena informacija, pretvorilo u jedan mehanizam za gašenje nezavisnih medija i finansiranje medija koji zapravo predstavljaju medijske servise političkih stranaka”, kazao je Obradović.

Bojana Vlajović Savić iz udruženja Res publica je rekla da je iz Medijskog skloništa upućena pozivnica gradonačelniku Kragujevca da dođe u „sklonište” na kafu sa kragujevačkim novinarima 28. januara od 11 do 13 sati.

Namera je da se pokrene „konstruktivan i otvoren” razgovor u cilju poboljšanja stanja na medijskoj sceni i kvalitetnijeg i objektivnijeg informisanja Kragujevčana.

Ona je podsetila da gradonačelnik Kragujevca nije u traženom roku ispunio zahtev kragujevačkih novinara, koji mu je dostavljen u novembru prošle godine, da raspiše konkurs za sufinansiranje medija.