U Sarajevu Šesti forum organizacija civilnog društva

9.jul 2017.godine – U Sarajevu će u naredna dva dana biti održan Šesti forum organizacija civilnog društva na zapadnom Balkanu, koji organizuje Evropski ekonomski i društveni komitet, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Na forumu, koji počinje sutra, raspravljaće se o procjeni i perspektivama odnosa između EU i zapadnog Balkana, ulozi organizacija civilnog društva u promociji održivog rasta i zapošljavanja, pitanju migracija na zapadnom Balkanu, slobodi izražavanja i medija, te pravima i osnaživanju žena u EU i na zapadnom Balkanu.

Forum civilnog društva, koji svake dvije godine organizuje Odbor za praćenje zapadnog Balkana EESC-a, predstavlja priliku za razmjenu stavova o trenutnom stanju civilnog društva u regionu, njegovim potrebama i budućem razvoju.

Forum okuplja organizacije civilnog društva iz zemalja zapadnog Balkana, članice EESC-a, predstavnike nacionalnih ekonomskih i socijalnih savjeta i sličnih institucija, predstavnike institucija EU i vlada regiona.

Učesnici foruma donose zaključke koji se potom dostavljaju nacionalnim vlastima i evropskim institucijama.

Na otvaranju foruma predviđena je konferencija za novinare na kojoj će se obratiti predsjednik EESC-a Јorges Dasis, predsjednik odbora za praćenje zapadnog Balkana EESC-a Andrej Zorko, te generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

EESC je savjetodavno tijelo EU koje doprinosi jačanju demokratskog legitimiteta i efikasnosti EU, omogućujući organizacijama civilnog društva iz država članica da iznesu svoje stavove na evropskom nivou.

Njegova je misija da pomogne u obezbjeđivanju boljeg povezivanja evropskih politika i zakonodavstva s ekonomskim, društvenim i građanskim okolnostima na terenu, te da promoviše razvoj i vrijednosti na kojima se evropske integracije sprovode i počivaju.

Odbor za praćenje zapadnog Balkana je tijelo uspostavljeno 2004. godine u okviru Odsjeka za spoljne odnose pri EESC-u za potrebe praćenja političkih, ekonomskih i društvenih događanja u zemljama zapadnog Balkana, te podsticanja razvoja civilnog društva i konsolidacije demokratije u regionu.

Izvor: SRNA