U Subotici o značaju zajedničkih inicijativa

Subotica 27.04.2017. godine – TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa je, u saradnji sa Edukativnim centrom Roma iz Subotice, 27. aprila održao sesiju tehničke podrške za udruženja građana Severnobanatskog i Severnobačkog okruga.

 Sesiji su prisustvovali članovi/ce udruženja manjinskih zajednica (slovenačke, bunjevačke, makedonske, hrvatske, rusinske, crnogorske, romske) okupljenih oko Asocijacije nacionalnih zajednica Subotice kao i predstavnici omladinskih udruženja.

Cilj održavanja ovog događaja bio je pružanje podrške ovim udruženjima u cilju u prevazilaženja najčešćih problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom radu – pokretanjem kampanja javnog zagovaranja, poštovanja principa transparentnog finansiranja njihovih programa i projekata, dodele prostora za rad koji raspolaže lokalna samouprava, njihovo uključivanje u procese donošenje odluka. Takođe, od izuzetne je važnosti doprinos koji ovakvi događaji daju izgradnji jačih i kvalitetnijih odnosa sa između udruženja, organa lokalne samouprave i drugih relevantnih subjekata u zajednici.

Okupljeni predstavnici udruženja prepoznali su značaj pokretanja inicijativa i kampanja u vezi sa izazovima sa kojima se svakodnevno suočavaju, a koji su van primarne oblasti udruženja iz kojih dolaze. Takođe, iskazali su potrebu, spremnost i želju da zajedničkim naporima, i uz dodatnu podršku TACSO resursnog centra građanskih inicijativa, rade na daljem  jačanju svojih kapaciteta i unapređenje položaja ne samo manjinskih udruženja i zajednica, već i civilnog sektora Subotice.