U vanrednom stanju zabeleženo 42 slučaja kršenja slobode izražavanja

Beograd, 3. maj 2020. godine 

„Od prošle godine mi na dvonedeljenom nivou pratimo slobodu okupljanja, udruživanja i sloboda izražavanja. Od početka vanrednog stanja mi ovaj izveštaj zovemo Tri slobode plus jer pratimo kršenja svih ljudskih prava u ovom periodu jer mislimo da su u ovom trenutku sva ljudska prava međusobno povezana“, kazala je Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, gostujući u emisiji Novi dan televizije N1.

Stojanović je istakla da načelno, samim proglašenjem vanrednog stanja, neka ljudska prava moraju da budu derogirana kao što su sloboda kretanja i sloboda okupljanja.

„U ovom trenutku, smatramo da se ljudska prava ugrožavaju mnogo više nego što vanredno stanje nalaže, tako da imamo najviše ugrožavanja, gotovo trećinu, kad je u pitanju sloboda informisanja i sloboda medija, kazala je Maja Stojanović.

Izvršna direktorka Građanskih inicijativa je naglasila da ostala prava koja se ugrožavaju jesu pravo na pravično suđenje i mogućnost da se ljudi izraze slobodno, na društvenim mrežama ili na drugačije načine.

„Danas, na Svetski dan slobode medija, moram da kažem, da najviše primera kršenja ljudskih prava beležimo u oblasti slobode informisanja i slobode medija“, istakla je Stojanović naglasivši da je to posebno važno u ovom trenutku jer je sve više napada na slobodne medije, pritisaka na novinare na novinare, nemogućnosti da novinari dobiju bilo kakvu informaciju.

„To možemo veoma lako da uočimo na nacionalnom nivou, recimo kada se radi o napadima na N1, ali čini mi se da su problemi mnogo veći na lokalnom nivou. Lokalni mediji nemaju mogućnost da dobiju bilo kakve informacije.  Zaključak Vlade oko kojeg smo se mnogo trudili da bude ukinut, jer je kršio pravo na slobodu medija, kao da je  i dalje na snazi kada su u pitanju lokalni mediji“, dodala je Maja Stojanović.

Ona je dodala da Građanske inicijative monitoring Tri slobode šalju svim međunarodnim istitucijama i organizacija od kojih se očekuje neka vrstu reakcija što se i dešavalo, ali u principu ovaj monitoring je još važniji za period nakon ukidanja vanrednog stanja jer će omogućiti da reaguju i institucije poput Međunarodnog suda za ljudska prava ili Savet Evrope, kojima je potrebno malo više vremena za tako nešto.

„Ipak, imali smo nekoliko slučajeva, poput ukidanja zaključka Vlade ili povlačenja krivične prijave protiv novinarke Ane Lalić, u kojima su reakcije civilnog društva i novinarskih udruženja, uticale na pozitivan ishod“, naglasila je Maja Stojanović.

Ona je naglasila da očekuje reakciju zaštitnika građana da reaguje na prijavu Beogradskog centra za ljudska prava i Kuće ljudskih u vezi sa paljenjem baklji i  izlaska huligana na ulice u vreme policijskog časa.

„Mislimo da je izuzetno važno da u ovakvim situacijama reaguju institucije sistema jer je očigledno da postoji selektivna primena pravde i nereakcije institucija koje su morale u tom trenutku da izađu na ulice i provere koja su to lica koja su palila baklje ili kao što je bio slučaj u Nišu gde je čak izazvan i požar“, zaključila je Maja Stojanović.

Celo gostovanje možete pogledati na sajtu N1, klikom na sliku u nastavku.

Sve prikaze Tri slobode pod lupom možete pronaći —> ovde.