“UREDNIK” U NOVOM PAZARU: Medijsko sklonište vas poziva na premijeru predstave


Medijsko sklonište u Novom Pazaru, koje čine lokalni mediji Radio Sto Plus, A1, TAKT i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, poziva vas na predstavu “Urednik”, koja će u ovom gradu po prvi put biti izvedena 10. oktobra, od 20 sati, u Kulturnom centru (Stevana Nemanje 2).

Kako nam lažne vesti i medijske manipulacije kreiraju stvarnost – teme su kojima se bavi “Urednik”, drama o posledicama igranja sa istinom, u produkciji Reflektor teatra.

Manipulacije istinom i informacijama nisu stvar samo savremenog trenutka. Ono što jeste karakteristično za današnji trenutak jesu lakoća i raznovrsnost načina kojima se istina relativizuje kao i alati koji nam pomažu u tome da laži obučemo ruho istine. Da forma zameni svaku naznaku suštine. Međutim, ono što ni u jednom vremenu neće moći da se „spinuje“ i neutrališe, jesu posledice koje zbog medijskog zamajavanja manje ili više primećujemo na sopstvenoj koži. Sve dok nas ne udare pravo usred lica.

Ova drama zato prati dinamiku jedne televizijske redakcije i kako se ona, što u kolektivnom što u individualnom obliku, nosi sa time kako i koje će informacije prenositi.

Vera, posvećena autorka analitičko-političke emisije koja ima desetominutni prostor nakon dnevnika završava emisiju sa gostom na „nezgodnu“ temu. Vrlo brzo shvata da je najavljena letnja pauza u stvari spremanje njenog otkaza. Nakon što ne dobije podršku od svog kolektiva koji čine ljudi koji predstavljaju razne aspekte (ne)reagovanja i podnošenja manipulacija istinom, Vera u programu uživo daje otkaz razotkrivajući manipulacijski sistem. To joj se obija o glavu kad krene medijska odmazda, te borba sa vidljivim i nevidljivim neprijateljem za nju tek počinje…

Više o predstavi pročitajte na linku: http://predstavaurednik.net/

Predstavu „Urednik“ režira Vojkan Arsić, po tekstu dramaturškinje Sare Radojković, a uloge tumače Jelena Rakočević, Vladan Slavković, Tanja Petrović, Darko Ivić, Miloš Lazarov, Mirjana Zeljković, Marko Panajotović i Maja Šuša.

Po prvi put u Novom Pazaru, “Urednik” će biti izveden 10. oktobra, a domaćin predstave biće Medijsko sklonište Novi Pazar – mesto okupljanja i zajedničkih aktivnosti redakcija Radio Sto plus, TAKT, A1 i Sandžačkog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Medijsko sklonište nastalo je uz podršku Građanskih inicijativa, a otvoreno je i za sve druge novinare i medije koji dele vrednosti – lični i profesionalni integritet, slobodu i odgovornost.

Pozivamo vas da pogledate predstavu “Urednik”, i time pomognete rad Medijskog skloništa u Novom Pazaru, podržite slobodu medija i nezavisno, profesionalno novinarstvo.