Uspešno završen trening za trenere o pravima deteta

GI srpOd 06. do 09.juna 2016.godine u okvriu projekta ”Dečija prava u priči i praksi” u Lipovcu kod Aleksinca, održan je trening za trenere o pravima deteta. Trening  je imao za cilj da kod učesnika poveća nivo znanja iz obrađenih oblasti i razvije veštine držanja radionica sa grupama dece i mladih. Mladi učesnici treninga stekli su  znanje o pravima najmlađih kao što je navedeno u Konvenciji o pravima deteta UN i opcionimm protokolima i sa međunarodnim dokumentima koji se odnose na ljudska prava i prava deteta.

Na treningu je učestvovalo ukupno 15 učesnika, po tri iz pet jedinica lokalnih samouprava (JLS) – Niš, Knjaževac, Svrljig, Zaječar, Bujanovac i Pirot. U toku treninga mladi su koncipirali set radionica koje će kasnije realizovati u svojim mestima. Program treninga sproveli su  iskusni i sertifikovani treneri iz akreditovanog programa o pravima deteta.

IMG_1897

Iz kancelarija Građanskih Incijativa u Bujanovcu na treningu su učestvovali i uspešno završil trening: Danijela Stojiljković naša dugogodišnja volenterka i aktivistkinja i Fismir Jahiu iz programa javnih politika.

Radionice o pIMG_1892ravima deteta i akcionom planiranju, ukupno 96 za 160 učesnika, i to: po 12 radionica za grupu 20 mladih u svakoj JLS, biće održani od septembra u ukupno 6 JLS, na kojima će biti obrađene teme iz oblasti prava deteta, OP3 i akcionog planiranja.

 

Nosilac projekta” Dečija prava u priči i praksi”  je Otvoreni klub iz Niša, a lokalna kancelarija Građanskih incijativa u Bujanovcu je jedna od 6 saradnika na projektu. Memorandum o saradnju je potpisan krajem prošlog meseca u Nišu, projekat će trajati do oktobra sledeće godine.

 Projekat ” Dečija prava u priči i praksi” finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, u okviru EIDHR programa