Valjevo: Ćutanje u vreme korone

Valjevo, 15. maj 2020. godine

Lokalni mediji, pokazuju sva istraživanja, trpe sve veće pritiske. Daleko od očiju javnosti, neretko postaju meta bahatih političara i ohole vlasti. Takva situacija se nije promenila i u vreme COVID-19. Građanske inicijative žele da serijom tekstova pokažu na konkretnim primerima kako su informisani građani u unutrašnjosti Srbije u vreme vanrednog stanja

Piše: Darija Ranković 

Od pojave prvog slučaja koronavirusa u Valjevu, 13. marta, i početka rada Štaba za vanredne situacije Valjeva od 15. marta, kada je formiran i stručno-operativni tim za zaštitu i sapasavanje od epidemija (SOT), Štab za vanredne situacije nije održao nijednu konferenciju za novinare.

Pvo obraćanje novinarima organizovao je predsednik SOT dr Zoran Živković, zamenik gradonačelnika Valjeva i to kada je postavljen za prvog čoveka SOT, što je bilo nakon više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja.

Za sve to vreme “ćutanja” Kriznog štaba novinari su se dovijali kako bi došli do informacija koje su saopštavali građanima, a da pritom nisu znali pravi razlog zbog čega se podaci o epidemiološkoj situaciji ne saopštavaju redovno i javno. Nagađalo se, i to nagađanje traje još uvek, da su se podaci krili zbog toga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Krušik 9. marta, kada je već u Srbiji bilo zaraženih i kada se znala da je „opasna bolest u pitanju“. Predsednika je dočekalo skoro 1.000 radnika valjevske fabrike.

Covid ambulanta u Valjevu

Kolubarske.rs su svakodnevno objavljivale podatke o broju zaraženih, do kojih smo dolazili iz izvora bliskih Štabu i zdravstvenim ustanovama, smatrajući da to građani Valjeva treba da znaju. O onome o čemu je trebalo govoriti i pisati javno i zvanično, više od mesec dana smo pisali tajno i nezvanično.

Štab za vanredne situacije Valjeva je, nakon svake sednice, slao saopštenja za javnost preko kojih su građani informisani o naredbama, zaključcima i zabranama koje je donosio krizni štab u skladu sa republičkim merama. Za sve ostale informacije, uključujući epidemiološku situaciju u gradu, broj obolelih, hospitalizovanih, preminulih od koronavirusa, kao i o stanju u valjevskim zdravstvenim ustanovama, valjevski novinari su upućivani na republički krizni štab, koji je, kako su govorili valjevski zvaničnici, „jedini nadležan za davanje takvih informacija“.

I kada se, nakon prvog slučaja koronavirusa u Valjevu, od 13. marta broj svakodnevno uvećavao, čak za osam u toku jednog dana, a već 23. marta je bilo 36  zaraženih, niko nije želeo zvanično da saopšti broj obolelih niti da građanima Valjeva objasni šta se to događa u našem gradu zbog čega je toliko zaraženih. Takođe, niko nije želeo da progovori ni nakon što je Zavod za javno zdravlje Valjevo zatvorio svoje laboratorije jer je „ušao“ korona virus, niti kada je Dom zdravlja preko oglasa zatražio lekare, sestre i tehničare jer je „nekoliko timova Doma zdravlja u izolaciji“.

Ono što je još gore jeste to da o broju obolelih, koji ukazuje na to da je Valjevo jedno od najvećih žarišta u Srbiji, nije govorio ni republički krizni štab na redovnim konferencijama za novinare, „jedini nadležan za davanje takvih informacija“.

Dom zdravlja Valjevo

Kolubarske.rs su pokušavale sedam dana preko kolega iz pojedinih beogradskih redakcija da „doture“ pitanje o ozbiljnoj situaciji u kojoj se našlo Valjevo, a o kojoj svi ćute, međutim niko od kolega to pitanje nije postavljao sve do 23. marta.

Ni tada na konferenciji za novinare na pitanje novinara “kakva je situacija u Valjevu, s obzirom na to da je virus ušao u Zavod za javno zdravlje, koliko su ugroženi zaposleni, a koliko građani”, dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, nije odgovorila. U njenom uopštenom odgovoru ni slovom nije pomenuto Valjevo.

Tek kada je o Valjevu progovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a do tada je ćutao kao da Valjevo ne postoji, saopštavajući da je “Beograd najveće žarište korona virusa, zatim Niš i Valjevo”, naš grad je “osvanuo” u svim medijima, kao da se samo čekalo Vučićevo zeleno svetlo. Posle predsednikovog „zelenog svetla“ svi pišu i govore o tome da je Valjevo “žarište”, “neslavni rekorder”, da ima mnogo obolelih u odnosu na broj stanovnika, a Valjevci se sa tim “rekordom” bore dve nedelje bez da ih neko razume i pomogne!

Valjevo nije spomenuto ni kada je saopšteno da je u Srbiji preminula treća osoba od korona virusa, a bila je naša sugrađanka Valjevka. “Preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u KBC Dragiša Mišović. Nije imala tešku kliničku sliku, koliko sam obavešten”, rekao je Aleksandar Vučić.

Valjevski krizni štab je i nakon predsednikovog „zelenog svetla“ ostao nedostupan za brojna pitanja i zatvoren za javnost. I dalje smo upućivani „na Beograd“, a Beograd je za lokalne medije bio nedostižan. Kada je republički krizni štab odlučio da konferencije za novinare budu bez novinara, uz mogućnost da pitanja postavljaju mejlom, Kolubarske.rs su iskoristile tu priliku, i 18. aprila su postavile pitanje. Povod je bilo to što je gradski krizni štab zatvorio jednu ulicu uz reku Gradac i tako zabranio šetnju tom ulicom uz reku, smatrajući da se tu „okuplja veliki broj ljudi“.

„Na osnovu dosadašnjih kontakata zaraženih, koje ste ispratili, da li možete da kažete koliko lica se zarazilo na otvorenom, u parkovima, pored reka…, u prirodi?“, glasilo je pitanje na koje nikada nismo dobili odgovor, a istovremeno dr Zlatibor Lončar tvrdi da je „Krizni štab odgovorio na svako pitanje“.

Policijski čas u Valjevu

Prvu online konferenciju za novinare u Valjevu organizovao je 21. aprila dr Zoran Živković, pet dana nakon što je postavljen na čelo SOT.  On je saopštio sve podatke i na sva novinarska pitanja odgovorio.

Na pitanje Kolubarskih.rs zbog čega ranije nisu organizovane konferencije za novinare, nego tek posle mesec dana, Živković je objasnio da je upravo javnost rada, odnosno komunikacija sa medijima, bila jedna od novina koju je želeo da uvede kada je postavljen na čelo SOT.

Međutim, nije odgovorio na pitanje zbog čega to nije urađeno ranije, s obzirom na to da je član Štaba za vanredne situacije Valjeva, te je na javnost rada mogao da utiče i ranije.

Nažalost nakon tri onlajn konferencije za novinare, koje je dr Živković organizovao nakon svake sednice Štaba za vanredne  situacije na kojima je otvoreno i iskreno obaveštavao javnost o epidemiološkoj suituaciji u gradu, stanju u zdravstvenim ustanovama, preduzetim merama zaštite…, komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva, je dr Živkoviću zabranio da se „obraća medijima jer to nije njegov poso“. Kako je naveo „jedini ovlašćeni za davanje takvih informacija je komandant Štaba“.

Međutim, komandant Štaba za vanredne situacije, Slobodan Gvozdenović, je nastavio sa starom praksom, nije održao nijednu konferenciju za novinare.

Jedina novina i pomak, koju je uveo dr Zoran Živković, jeste da se podaci o broju obolelih, izlečenih i preminulih u Kolubarskom okrugu od 16. aprila objavljuju svakodnevno na zvaničnom sajtu Valjeva.

Ali nisu samo ti podaci važni za građane Valjeva. Valjevci su morali biti obavešteni o epidemiološkoj situaciji, o žarištima, o stanju u zdravstvenim ustanovama, o broju obolelih zdravstvenih radnika…

(autorka je urednica portala Kolubarske.rs)