Vebinar: Mere uvedene zbog pandemije Covid 19 i njihov uticaj na građanski prostor na zapadnom Balkanu, u Hrvatskoj i Rumuniji

Beograd, 6. maj 2020. godine 

Mere uvedene zbog pandemije Covid 19 i njihov uticaj na građanski prostor na zapadnom Balkanu, u Hrvatskoj i Rumuniji

8. maj, 13h

Link do vebinara: https://us02web.zoom.us/j/85854421523

U mnogim zemljama donete su oštre mere za usporavanje širenja pandemije COVID-19. U nekim zemljama, poput Srbije, vlade su proglasile vanredno stanje, a osnovna prava i slobode ograničena su u svim zemljama. Nakon što se zdravstvena opasnost umanji i sveukupna situacija poboljša, većina mera se mora ukinuti. Međutim, ostaje opasnost da će njihovi negativni efekti ostati.

Strah ljudi za zdravlje može biti zloupotrebljen od strane političkih aktera ne bi li održali neka ograničenja trajnim. Već smo videli da čelnici zemalja preuzimaju izvršna ovlašćenja i vlast, sa malim otporom.

Budući da su uloge parlamenata i opozicije marginalizovane, civilno društvo postalo je još važnije u stalnom praćenju kriznih mera. Ovaj vebinar, koji organizuju Evropski centar za neprofitno pravo i Balkanska mreža za razvoj civilnog društva, pružiće pregled trenutnih praksi i odgovora na Zapadnom Balkanu, Hrvatskoj i Rumuniji, sa osnovnim pitanjima – kako civilno društvo može efikasno da vrši monitoring i kako da se pripremi za zahtevanje za ukidanje ograničenja?

Jedan od govornika na ovom vebinaru biće i naša programska direktorka, Bojana Selaković, koja će govoriti o trenutnoj situaciji u Srbiji, kao i o ulozi i naporima civilnog društva.

Učesnici:

  • Srbija – Bojana Selaković, Građanske inicijative
  • Severna Makedonija – Snežana Kamilovska Trpovska, MCIC
  • Hrvatska – Ivan Novosel, Kuća ljudskih prava
  • Albanija – Juliana Hoxha, Partners Albania
  • Rumunija – Stefania Andersen, FDSC
  • Kosovo – Dren Puka, KCSF

Vebinar počinje 8. maja u 13 časova i možete se pridružiti klikom na ovaj link.