VESTI IZ SEKTORA: “Vreva festifal” – 10 – 13. septembar Beograd

VESTI IZ SEKTORA: “Vreva festifal” – 10 – 13. septembar Beograd

Drugi Ulični festival aktivizma – Vreva, biće održan od 10. do 13. septembra, u Beogradu, u produkciji magazina Liceulice i partnera. Vreva festival kroz niz programa nastoji da afirmiše, zaštiti i podstakne aktivizam, angažovano stvaralaštvo, preduzimljivost, brigu o zajednici i životnoj sredini, multikulturalnost i toleranciju, inkluziju nasuprot diskriminaciji, humanost, solidarnost i filantropiju.
Ovih nekoliko dana ulice, parkovi, dvorišta, haustori i druga javna mesta postaće pozornice, bine, galerije i podijumi bez zidova, otvoreni za sve.
Ovogodišnja Vreva startuje 10. septembra u Kulturnom centru GRAD. Naredna dva dana ulice, parkovi, haustori, prolazi i slični javni prostori – plato ispred Kulturnog centra Beograda, plato ispred Francuskog Instituta, savamalske ulice, izlozi i trotoari u centralnim beogradskim ulicama – biće mesta koja će organizatori festivala pokušati da oslobode, zauzmu, unaprede i promene – bar za kratko vreme.
Poslednjeg dana festivala, 13.septembra, kroz završne programe, otvoriće se jedan novi, javni gradski prostor – dvorište ispred zgrade u kojoj se nalaze prostorije magazina Liceulice. Na ovaj način uz podršku gradske opštine Savski Venac i svih komšija pokreće se inicijativa da se jedan zapušten i ruiniran prostor u dogledno vreme pretvori u urednu, zelenu oazu u centru grada, prikladnu za rad i različite javne programe.
Vrevu 2014. posetioci će moći da dožive kroz izložbe na otvorenom, javne prezentacije, ulične koncerte i književne susrete, kroz radionice, filmske projekcije, tribine razgovore u parku ili nekom dvorištu, susrete s kreativnošću na neočekivanim mestima. Kroz veliki broj aktivnosti i na više gradskih lokacija, preko stotinu učesnika imaće priliku da predstave svoj rad i ideje za bolje sutra jer osnovna ideja festivala jeste da umetnost izvede u prostore u kojima publika nema naviku da učestvuje u procesu estetske razmene.