Vlada da zauzme stav o filantropiji

Saopštenje

Vlada da zauzme stav o filantropiji

 

Građanske inicijative pozivaju Vladu Republike Srbije da hitno reaguje povodom uznemiravajućih tekstova u pojedinim štampanim medijima kojima se šire neistine o fondaciji „Podrži život“ koja je ostvarila ogromne rezultate u sakupljanju i pružanju podrške za lečenje ozbiljno obolele dece u Srbiji.

Mnoge fondacije i udruženja ulažu ogromne napore u razvoj filantropije, a njihovim postignućima se prvenstveno popunjavanju ozbiljni sistemski propusti u uslugama zdravstvene i socijalne zaštite u našoj zemlji. Ovi napori obezbeđuju dostojanstven život najugroženijim građanima Srbije i ne smeju biti ugroženi bilo čime, a posebno lažnim vestima i propagandom.

Vlada Republike Srbije je nedavno osnovala Savet za filantropiju sa ciljem podsticanja kulture davanja i dobročinstva u Srbiji. Hitna reakcije na tekstove koji šire netačne informacije o onima koji podstiču filantropiju, ukazala bi na sistemsku privrženost Vlade Srbije ovoj temi. Stvaranje lažne slike o nelegalnom korišćenju prikupljenih sredstava, ima za posledicu dodatno opadanje već slabog trenda davanja u Srbiji. Krajnja žrtva grubog kršenja novinarskog kodeksa i sakupljanja političkih poena u ovom slučaju su bolesna deca i njihove porodice.

Sloboda udruživanja podrazumeva pravo građana da se udružuju i zajedničkim akcijama rešavaju društvene probleme. Prikupljanje novca za ciljeve koji doprinose boljitku života naših sugrađana predstavlja osnovno ljudsko pravo na koje se država Srbija obavezala Ustavom, zakonima i međunarodnim dokumentima koje je potpisala. Sužavanje prostora za građansko delovanje, na koje Građanske inicijative ukazuju već godinama, odnosi se i na povećan broj nekažnjenih napada u medijima na različita udruženja građana.

Ovakve pojave vraćaju nas unazad i dalje sužavaju prostor u kome građani deluju, te zahtevaju hitnu zajedničku akciju svih, kako vladinog, tako i neprofitnog sektora. Građanske inicijative će podneti žalbu Savetu za štampu povodom pomenutih tekstova koji otvoreno krše etičke standarde utvrđene Kodeksom novinara Srbije. Pozivamo i sve nadležne institucije da hitno reaguju kako bi se kršenje zakona i ljudskih prava u ovom konkretnom slučaju sasekli u korenu.

Beograd, 20. septembar 2018. godine