Vlada zabranila svojim službenicima službene puteve u zemlje koje su glasale za prijem Kosova u UNESCO

gi logo sajtBeograd, 17.12.2015.godine – Građanske inicijative javno pozivaju Vladu Srbije da ukine mere koje se odnose na zabranu državnim službenicima da službeno putuju u države koje su na 38. Generalnoj konferenciji UNESCO-a 9. novembra 2015. godine glasale za prijem Kosova u ovu organizaciju.

Građanske inicijative podsećaju da da su ovakve mere u direktnoj suprotnosti sa politikom dobrosusedskih odnosa i razvijanja regionalne saradnje na koju se Vlada Republike Srbije obavezala Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju ali i Briselskim sporazumom koji za cilj imaju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Otvaranjem poglavlja i stupanjem u pregovore o ulasku u Evropsku uniju, ove obaveze za Srbiju ne prestaju već postoji još veća potreba za njihovim poštovanjem.

Ovakve mere Vlade Srbije nažalost nisu novost u spoljnoj politici Srbije prema državama koje su priznale Kosovo, ali se kao gubitnici zbog ovih mera uvek pojavljuju građani celog regiona koji još uvek nije prevazišao teško nasleđe oružanih sukoba. Zbog ovoga je neophodno da Vlada Srbije preuzme konstruktivnu i odgovornu ulogu u ovom procesu.

Građanske incijative su po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražile od Ministarstva inostranih poslova informaciju da li je donet zvaničan dokument kojim se državnim službenicima zabranjuju putovanja kao i da kopiju tog dokumenta dostavi Građanskim incijativama. U slučaju da Ministarstvo spoljnih poslova dostavi ovaj dokument, Građanske inicijative će ga objaviti na svom sajtu ali ujedno pozivamo i novinare da ovoj temi posvete dužnu pažnju.