Vladavina prava u nevolji, u raljama između normative i primene

Vladavina prava u nevolji, u raljama između normative i primene

DSC_0317

Beograd, 7.mart, 2016.godine – Građanske inicijative, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji organizovale su Okrugli sto o trenutnoj situaciji u srpskim medijima iz ugla civilnog društva, pod nazivom „Civilno društvo o medijima“.

Ovaj događaj pokrenuo je široku raspravu o implementaciji postojećih medijiskih zakona, rezultatima privatizacije medija, radu institucija i drugih državnih organa i funkcionisanju vladavine prava u Srbiji, uključujući slučaj Tanjug.

Gordana Janković, šefica medijskog odeljenja Misije OEBS-a u Srbiji, pozdravila je prisutne i istakla značaj ovakve inicijative civilnog društva, jer to doprinosi široj raspravi, naročito u vreme izbora. Ona je podvukla da pojedini privatizovani mediji ne ispunjavaju svoje programske obaveze, naročito kada je izveštavanje na jezicima manjina u pitanju, ali se organi nadležni za praćenje ispunjavanja obaveza iz privatizacije još nisu oglasili tim povodom.

Profesor Zoran Ivošević, sa Pravnog fakulteta Univerziteta Union, jedan od panelista Okruglog stola, govoreći o tome kako se propisi o medijima ne primenjuju kako treba, već kako odgvovara partijama, istakao je da je u Srbiji “vladavina prava u nevolji, u raljama između normative i primene”.

Vesna Petrović, direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, složila se da je sloboda izražavanja ključna tačka bez koje nema drugih sloboda, ni vladavine prava. “Građani više ne mogu da dođu do informacija, jer im se plasiraju samo senzacionalistički tekstovi, bez saopštavanja činjenica”.

Nedim Sejdinović, iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine, naveo je da se Ministarstvo kulture i informisanja često ponaša kao nevladina organizacija, ali i da je Savet za štampu doneo hrabre odluke poslednjih dana

Panelista Miloš Stojković, iz Advokatske kancelarije Živković Samardžić, istakao je da je “medijski pluralizam ostao na nivou načela jer zakonodavcu nije bilo u fokusu- tako danas slabo imamo naučni, dokumentarni ili dečiji program”. “Elektronski mediji su najveći kreatori javnog mnjenja, a niko ih ne kontroliše”- komentar je Stojkovića, na pitanje da li je Regulatorno telo za elektronske medije zaista nezavisno?

Gordana Janković je zaključila: ” Poslednjih nekoliko dana svedočimo brojnim problemima i propustima u vezi sa izborom članova Saveta REM-a. To regulatora čiju je nezavisnost i inače neophodno ojačati, ostavlja sa nepotpunim Savetom na početku predizborne kampanje”.

U diskusiji o pravnom statusu novinske agencije Tanjug, položaju REM-a i opštoj situaciji u medijima danas, učestvovali su i predstavnici organizacija civilnog društva, kao i novinari i medijska udruženja.

Opšti zaključak ovog Okruglog stola je potreba za većim uključivanjem civilnog društva u pitanja slobode medija, koje se tiče svih građana Srbije, kako bismo kao društvo dobili medije kakve zaslužujemo.

Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih inicijativa, koja je i moderirala ovu debatu, pozvala je sve organizacije civilnog društva da zajedno sa medijskim i novinarskim udruženjima aktivno prati ostvaravinje prava slobode izražavanja, kako bi se osiguralo veće učešće građana.

Iako pozvani, niko od predstavnika državnih institucija, nije prisustvovao ovom Okruglom stolu.

Više o javnim agorama o građanstva u regionu, državama članicama EU i državama kandidatima na veb-stranici HomoEuropeanus

homoeuropeanus_logo