Vladina Strategija u službi njenog imidža, a ne civilnog društva

Beograd, 8. februar 2022. godine

Strategija za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva do 2030. godine, koju je Vlada Srbije usvojila 4. februara, služi samo za poboljšanje reputacije Vlade pred međunarodnom zajednicom, a ne za suštinsko poboljšanje uslova za civilno društvo, smatra Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa.

Selaković je za Newsmax Adria izjavila da bi ovakav dokument u drugačijim uslovima mogao da poboljša dijalog između države i civilnog društva. U postojećim – teško.

“Međutim, u okolnostima u kojima mi imamo užasne probleme na polju vladavine prava, na polju osnovnih građanskih prava i sloboda, ovakav dokument može da bude na korist samo Vladi i to isključivo za potrebe poboljšanja reputacije pred međunarodnom zajednicom, konkretno u ovom slučaju – Evropskom unijom. Strategija ovakva kakva je, u ovom trenutku apsolutno neće ići u korist civilnom društvu, niti će dovesti do toga da se promeni atmosfera i klima u ovom društvu prema organizacijama civilnog društva”, navodi ona.

Nije izvesno ni da će ovakva Strategija oterati u prošlost etiketiranje i vređanje organizacija civilnog društva od strane državnih zvaničnika, što je do sada bila gotovo redovna praksa.

“To što je tu napisano načelno jeste u redu. Načelno do 2030. godine smo mi dobili jedan lep spisak želja. Međutim, mere koje su tu definisane su vrlo opšteg karaktera, ne zadiru u ono što je srž problema, a srž problema se zapravo tiče toga da se civilno društvo trenutno prepoznaje kao politička opozicija”, zaključuje Bojana Selaković.

Ceo prilog možete pogledati u nastavku.