Vranje: Gradonačelnik kao štab

Vranje 11. maj 2020. godine 

Lokalni mediji, pokazuju sva istraživanja, trpe sve veće pritiske. Daleko od očiju javnosti, neretko postaju meta bahatih političara i ohole vlasti. Takva situacija se nije promenila i u vreme COVID 19. Građanske inicijative žele da serijom tekstova pokažu na konkretnim primerima kako su informisani građani u unutrašnjosti Srbije u vreme vanrednog stanja.

Piše: Saša Stojković

Novinarske muke u doba pandemije COVID 19 počele su još pre proglašenja vanrednog stanja. Redakcija infovranjske.rs pokušala je da u referentnoj ustanovi, Zavodu za zaštitu zdravlja u Vranju, dobije savet za svoje čitaoce da li stručnjaci preporučuju odlazak u inostranstvo za 8. mart. Početkom marta, niko u toj ustanovi nije imao pojma šta da odgovori.

Vanredno stanje samo je na videlo izbacilo svu nesposobnost lokalne vlasti, bilo ona politička ili zdravstvena. Prikrivajući zapravo tu nesposobnost, nadležni su nastavili da plasiraju svoju aroganciju, bezobrazuk i neverovatnu nebrigu za bilo šta osim za sebe i stranku kojoj pripadaju, sve do danas.

Na početku proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije COVID 19 nije se znalo ko je u toj novoj situaciji najodgovorniji. Sa kim imaju posla Vranjanci su mogli da se uvere kada je Štab za vanredne situacije dobio čak četiri imena, pa se nikad zasigurno nije znalo sa kim novinari, posledično i građani, imaju posla. Taj Štab u Vranju je održao jednu jedinu konferenciju za novinare, na kojoj se izneti podaci uopšte nisu slagali sa onim koje daje država.

Od tada, postoje informacije da Štab ne samo da se ne oglašava, nego se i ne sastaje, te da ga niko mnogo i ne sluša. Sve je palo na pleća lično gradonačelnika Slobodana Milenkovića, predstavnika jedne od dve struje podeljenog SNS-a u Vranju. Nažalost, vranjsko zdravstvo, predvođeno direktorkom ZC Vranje Ljiljanom Antić, pripada suprostavljenoj struji, pa u  čitavoj priči najviše ispaštaju građani.

Sam ZC Vranje samo jednom se oglasio javno, i to za probrane medije. Ni lokalna zajednica ni zdravstvene vlasti ne komuniciraju sa javnošću ni na jedan način, osim skromnih informacija na zvaničnom gradskom sajtu, i ta praksa je nastavljena i u vreme vanrednog stanja.

Jednom konferencijom za novinare oglasila se i direktorka Zavoda za javno zdravlje Svetlana Stojanović koja je  održala  konferenciju za štampu samo za probrane novinare. Koliko se ona brine za građane pokazuje podatak da je na konferenciju pozvana RTV Vranje, koja ima manje od 500 poseta svog sajta dnevno, a nisu infovranjske.rs, koje  čita preko 40.000 ljudi dnevno.

Zanimljivo je da su infovranjske.rs pokušale da saznaju neki podatak iz Zavoda privatnim putem, preko poznatog lekara. Čim je čula pitanje, lekarka je doživela nervni napad, počela da moli i preklinje da je ništa ne pitamo, da bi na kraju počela da – plače. Pritisak na te ljude očigledno je prevellik, a sve u cilju, pokazalo se to kroz delovanje „državih“ plaćeničko tajkunskih medija, da se istina makar zamagli, ako ne i potpuno zaobiđe.

Posebna je priča zloupotreba vanrednog stanja od strane čelnika SNS-a u Vranju. Oni pod vidom podele humanitarne pomoći zapravo rade besramnu političku kampanju, a novinari njihovih medija prate ih u stopu. Kada su infovranjske.rs pisale o tom ponašanju, doživele su jedan od najgorih napada koji stalno dolaze sa te strane. Javnost je tako saznala da je neko, pretpostavlja se SNS, formirao „operativni tim za praćenje i  reagovanje u većim vanrednim događajima i vanrednim siituacijama“, na čijem je čelu predsednik Gradske opštine Vranjska Banja. No, provera u gradskoj vlasti pomoću zakona o dostupnosti javnih informacija pokazala je da takvo telo ne postoji u sistemu vranjske lokalne samouprave.

Ono što je infovranjskim.rs u ovakvoj situaciji ostalo je okretanje ljudima. Pod punim imenom i prezimenom, glavna sestra najopterećenijeg, Infektivnog odeljenja vranjske Bolnice, otvorila je temu o tome ko radi, a ko ne, u vreme COVID 19, i kako to rešava menadžment ZC.

Jedine u Srbiji, infovranjske.rs donele su i razgovor za čovekom za koga se smatra da je lokalni nulti pacijent. Naravno, prioritet su i nepravilnosti u radu lokalnih političkih faktora, kao što je zapošljavanje 63 naprednjaka u ZC Vranje, pod plaštom borbe prootiv COVID 19.

Sve u svemu, može se reći da je situacija u Vranju i na jugu Srbije, u vreme pandemije COVID 19, skoro ista kao i u mirnodopska vremena. Niko ništa ozbiljno ne radi, čekaju se naredbe centrale, a u međuvremenu, ispod žita, završavaju lični poslovi.

Ni na medijskoj sceni nema pomaka – oni koji su radili za vlast čine to i dalje.

Ono što je posebnost čitave situacije svakako je činjenica da se sada sve bolje i jasnije vidi, čak i za one koji ne žele da gledaju.

Ako se, zapravo, u ovom mraku nešto može pouzdano primetiti.

(Autor je urednik portala Infovranjske.rs)