Vranje: Trening „Od A do jednakosti i slobode“

Na treningu „Od A do jednakosti i slobode“ mladi iz Bujanovca, Vranja i Lebana drugi dan uče o ljudskim pravima, stereotipima, predrasudama, diskriminaciji, pravnim mehanizmima u Srbiji na nacionalnom i lokalnim nivoima, ali i evropskim mehanizmima zaštite iz ove oblasti. Između ostalog, uče o načinu na koji mogu da reaguju ukoliko smatraju da su diskriminisani oni ili neko u njihovom okruženju, ili im je prosto ugroženo neko pravo.

Teodora Mileusnić iz Bujanovca na ovaj trening je došla zbog toga što je svesna koliko su ljudska prava bitna i što želi da o tome nauči što više. Kako kaže, mladi uglavnom znaju šta su ljudska prava i kako se sve krše i da često u svom okruženju vide primere kršanja ljudskih prava.

„U mom odeljenju ima 17 učenika, od toga je jedna Romkinja, koja se konstantno oseća loše zbog dva učenika iz našeg odeljenja. Mnogi su pokušavali da im skrenu pažnju na to što rade, ali verovatno je u pitanju propust u vaspitanju. Oni ne znaju da su svi ljudi isti i da sve treba poštovati po tome kakvi smo ljudi, a ne po boji kose ili kože, da li smo LGBT, hetero ili smo neke druge nacionalnosti“, kaže ona i dodaje da se u školi ne govori dovoljno o ljudskim pravima, da treba da se uvedu kao predmet, jer se časovi građanskog vaspitanja često i ne drže.

Upravo zbog toga što u školama ne postoji zvanični nastavni program na ovu temu, i što mladi, osim na časovima građanskog vaspitanja, nemaju gde da se edukuju o ljudskim pravima, bitno je da učestvuju na ovakvim treninzima, smatra trenerica Dragoslava Barzut.

„Na mladima svet ostaje i oni će sutra živeti vrednosti koje im mi ostavimo. Ovaj trening je osmišljen tako da oni mogu da prepoznaju diskriminaciju i da znaju gde mogu da reaguju, koje su institucije nadležne i koji mehanizmi zaštite postoje na nacionalnom i međunarodnom nivou“, kaže ona i dodaje da su mladi sa juga dosta zainteresovani za ovu temu. Pored toga, oni su prvi put na ovakvoj vrsti treninga i prva predrasuda koju su razbili je mišljenje da su ovakve obuke dosadne.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.