Zašto je sistemu bezbednosti mesto u Ustavu?

Beograd, 07. februar 2018. godine – Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) Vas poziva na javnu raspravu „Zašto je sistemu bezbednosti mesto u Ustavu?“ koja će se održati u utorak, 13. februara 2018. godine, sa početkom u 11 časova, u velikoj sali Medija centra (Terazije 3).

Pitanja o kojima će se raspravljati su, između ostalog:

  • Zašto je neophodna izmena Ustava Republike Srbije u oblasti bezbednosti?
  • Koje su posledice ustavne neuređenosti sistema bezbednosti?
  • Kako unaprediti ustavna rešenja u ovoj oblasti?
  • Kako je nacionalna bezbednost uređena u uporednoj ustavnoj praksi?
  • Šta možemo naučiti iz domaće ustavne tradicije u ovoj oblasti?

Odgovore na ova pitanja ponudiće:

  • Miroslav Hadžić, predsednik Upravnog odbora BCBP
  • Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union
  • Jelena Pejić, istraživačica BCBP

Moderator: Vlada Milić, direktor Produkcijske grupe Mreža

Molimo Vas da svoje prisustvo na javnoj raspravi potvrdite na tel: 011 3287226 ili putem i-mejla na office@bezbednost.org najdalje do ponedeljka, 12. februara do kraja radnog dana.

Javna rasprava će biti simultano prevođena na engleski jezik.

Cilj javne rasprave je da se sagledaju ključni nedostaci ustavnog uređenja u oblasti bezbednosti i iznesu predlozi za njihovo prevazilaženje. Ustav Srbije iz 2006. je propustio da definiše i uredi sistem bezbednosti kao takav, čime je omogućio usvajanje parcijalnih i nedoslednih zakonskih i podzakonskih rešenja koja su vodila ka jačanju lične i partijske kontrole nad bezbednosnim institucijama. To za posledicu ima urušavanje integriteta sektora bezbednosti i demokratske kontrole i nadzora nauštrb prava građana.

Iako je stručna javnost od početka ukazivala na propuste ustavnog teksta i načina na koji je usvojen, Vlada je tek nedavno inicirala izmene Ustava, i to samo u oblasti pravosuđa, pod pritiskom napretka pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, ignorišući potrebu za ustavnim reformama u drugim važnim oblastima. BCBP ovim putem želi da doprinese široj debati o tome kakav ustav je potreban građanima Srbije i kakvo mesto u njemu treba da zauzme sistem bezbednosti.