04 Oct Zašto sam ovde: Proglas za slobodu medija

Grupa za slobodu medija poziva novinare, medije, organizacije civilnog društva i građane spremne da se bore za slobodu medija da se okupe u četvrtak 5. oktobra u 20h, u Dorćol platzu u Beogradu.

Tokom događaja ćemo potpisati Proglas o slobodi medija – zajednički dokument koji će sadržati osnovne razloge našeg okupljanja.

Organizujemo i onlajn akciju #ZaštoSamOvde u kojoj se očekujemo učešće velikog broja lokalnih i nacionalnih medija, organizacija i pojedinaca. Građani će moći da prate dešavanja i uživo preko društvenih mreža i preko portala slobodnih medija.

Instrukcije za onlajn akciju će biti dostupne u sredu, dan pre događaja, na FB stranici Za slobodu medija.

Molimo vas da nam javite da li ćete moći da nam se pridružite na događaju. Takođe, obavestite nas ukoliko želite da na vašim portalima, veb stranama ili lokalnim stanicama emitujete live stream.

Grupa za slobodu medija

#ZaštoSamOvde #ZaSloboduMedija #StojimUzVranjske

Direktan povod za formiranje Grupe za slobodu medija je gašenje Vranjskih, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Rad Grupe je do sada podržalo više od 200 medija i organizacija.

Domaćini događaja: Izdavačko preduzeće „Clio“ i Novi optimizam
Ove godine navršava se 20 godina prisustva edicije Multimedia, IP Clio. Ovaj jubilej obeležen je serijom razgovora “Mediji i Novi optimizam” koji su organizovali IP Clio i Novi optimizam. Na prvom razgovoru sa medijskom zajednicom definisana je Deklaracija o medijskoj pismenosti koju je u poslednjih nekoliko meseci potpisao veliki broj ustanova i građana. Novi optimizam i Clio izražavaju veliko zadovoljstvo činjenicom da poslednji događaj u ovoj seriji omogućava dalji rad Grupe za slobodu medija, čiji su rad podržali. Akcija #StopMedijskomMraku, #ZaštoSamOvde, kao i buduće akcije ove grupe, su i biće podržavane u ime i u duhu novog optimizma.