Zaustaviti napade na novinare i nezavisne medije

Beograd, 10. mart 2021. godine – Kuća ljudskih prava i demokratije upozorava nadležne institucije, kao i domaću i međunarodnu javnost, na ozbiljno ugrožavanje bezbednosti novinara poslednjim u nizu napada prorežimskih medija i tabloida na KRIK – nezavisni istraživački medij i deo Mreže za istraživanje kriminala i korupcije. 

Optužbe izrečene u pojedinim medijima da je redakcija KRIK-a sarađivala sa kriminalnim grupama predstavljaju ozbiljno ugrožavanje slobode medija jer su činjenice suprotne. Upravo je KRIK radio na razotkrivanju veza mafije sa državnim funkcionerima. Neosnovane optužbe izlažu novinare, članove te redakcije, životnoj opasnosti i to, paradoksalno, svega 10 dana nakon što je Vlada Srbije aktivirala SOS telefon za ugrožavanje bezbednosti novinara. 

Kada predstavnici vlasti i njima bliski mediji konstantno optužuju nezavisne novinare i medije da su izdajnici, strani plaćenici, produžena ruka opozicije, da su neznalice i lažovi, zagovornici pobede virusa korona, a sada čak i saradnici osumnjičenih za najteža dela organizovanog kriminala, upravo vlast i njima bliski mediji snose punu odgovornost za ugrožavanje bezbednosti novinara, slobode medija i nepostojanje vladavine prava. 

Zato pozivamo nadležno tužilaštvo, Vladu Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja i REM da preduzmu sve neophodne korake kako bi se zaustavilo crtanje meta novinarima i nezavisnim medijima. U Ustavom i zakonima preciziranim nadležnostima ovih institucija postoji dužnost i obaveza da učine sve što je u njihovoj moći da zaštite bezbednost novinara i da omoguće slobodu medija i izražavanja kakva postoji u demokratskom, evropskom društvu koje Srbija teži da bude. 

 

Članice Kuće ljudskih prava:

Građanske inicijative

Beogradski centar za ljudska prava

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Helsinški odbor za ljudska prava

Centar za praktičnu politiku