Zaustaviti pritisak na aktiviste u Novom Pazaru – Javni funkcioneri moraju da trpe kritiku

Platforma Tri slobode skreće pažnju javnosti na sudske procese koji se u Novom Pazaru vode protiv aktivista koji su kritikovali postupanje zdravstvenih organa u ovom gradu tokom pandemije COVID-19.

Vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović je podneo 37 privatnih tužbi zbog povrede časti i ugleda, protiv aktivista i pojedinih kolega lekara. Od tog broja čak 7 tužbi podneo je protiv aktiviste i osnivača Inicijative slobodnih građana Aladina Paučinca, koji od prošle godine predvodi proteste protiv rukovodstva ove bolnice, na kojima poziva na odgovornost zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema u ovom gradu i visokog broja preminulih.

Smatramo da je ponašanje direktora Opšte bolnice u Novom Pazaru (koji tuži aktiviste zbog kritike rezultata njegovog rada), u situaciji pandemije, neodgovorno i da direktno ide na štetu javnog zdravlja i svih građana.

 

Aktivista i osnivač Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac

Osnovni sud u Novom Pazaru je 7. oktobra 2021. godine na prvom i jedinom pretresu, doneo presudu protiv Paučinca zbog krivičnog dela uvrede, u kojoj se navodi da je Paučinac skandiranjem uvredljivih parola na skupu povredio čast i ugled Mahmutovića.

Upozoravamo da se ovakve represivne mere kose sa međunarodnim standardima ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti slobode izražavanja, kao i da krivično sankcionisanje građana zbog kritika izrečenih na rad javnih funkcionera, pa makar one bile i grube, ima za posledicu zastrašivanje i demotivisanje građana u lokalnoj zajednici da podignu glas o problemima koji ih muče.

Podsećamo da ovo predstavlja nastavak zabrinjavajućeg trenda SLAPP tužbi (usmerenih na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti) protiv medija i aktivista u Srbiji, koje za cilj imaju finansijsko iscrpljivanje i zastrašivanje svih koji izraze kritički stav u javnom prostoru. Javni funkcioneri su dužni da pokažu veću toleranciju na kritike koje su im upućene, i da nikako ne smeju da vrše pritisak na aktiviste zbog izgovorene reči ili preduzete radnje kako bi obeshrabrili njihovo delovanje.

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava
Autonomni ženski centar
Beogradski centar za bezbednosnu politiku
Beogradski centar za ljudska prava
CRTA
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Centar za praktičnu politiku
Građanske inicijative
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Inicijativa mladih za ljudska prava
Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
Naša zadužbina
Novi optimizam
Partneri Srbija
Slavko Ćuruvija fondacija
Trag fondacija
Nezavisno udruženje novinara Srbije