Završen festival „Miredita, dobar dan“ - Građanske Inicijative
122
post-template-default,single,single-post,postid-122,single-format-standard,bridge-core-3.0.9,qi-blocks-1.2.2,qodef-gutenberg--no-touch,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Završen festival „Miredita, dobar dan“

Day03_008Beograd, 21. 9. 2014. – Debatom „Rekonstrukcija budućnosti“ je danas u Medija centru zatvoren festival „Miredita, dobar dan“, koji je stanovnicima Beograda u protekla četiri dana uspeo da makar malo približi kulturnu scenu Kosova. Mladi umetnici sa Kosova zahvalili su se organizatorima festivala na tome što im je omogućeno da svoj rad prezentuju srpskoj publici i najavili sledeći susret koji će se održati u Prištini.

„Ovakvi susreti, međusobno upoznavanje i razgovori su ono što zaista i istinski dovodi do normalizacije odnosa između Beograda i Prištine”, rekla je Maja Stojanović, direktorka Građanskih inicijativa. „Kulturom i razgovorima moramo menjati politički diskurs i širiti vrednosti koje mi koji smo danas okupljeni delimo, jedino tako je moguće postići međusobno razumevanje i normalizaciju odnosa kojoj ipak svi na kraju težimo.”

Za četiri dana festivala, gosti su imali priliku da uživaju u koncertu jazz pevačice Rone Nišliu, koja je u svom prepoznatljivom stilu uz klavirsku pratnju Genta Rušija izvela pesme sa Kosova i Albanije, a na kraju je otpevala i svoju pesmu „Suus”, sa kojom je osvojila peto mesto na Evroviziji u Bakuu 2012. godine.

Ljubitelji pozorišta imali su to zadovoljstvo da vide predstavu „The Dealers” proslavljenog reditelja Bekima Ljumija, kao i komad „Oh Good Days” njegovog mladog kolege Kaljterima Balaja. Beogradskoj publici se predstavio i literarni festival polip, a prikazani su i filmovi pobednice Sundance i Sarajevo film festivala Blerte Zećiri i filmovi sa studentskog festivala filma SkenaUp.

Inspiracija za osnivanje i realizaciju festivala je Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac – simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima. Festivalskim događajima prisustvovala je i Branka Petrić, supruga pokojnog glumca, koja nije krila oduševljenje onim što je videla i čula.
“Bekim bi bio presretan da je mogao da prisustvuje ovim događajima. Bio bi jako ponosan sigurno na njih. Svi su oni vrhunski umetnici”, rekla je proslavljena glumica.

Festival organizuju: Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Integra iz Prištine, uz podršku forumZFD za Zapadni Balkan i Kosovskog Fonda za otvoreno društvo.