Završen sastanak Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji u Ekonomsko-socijalnom komitetu Evropske unije

Brisel, 17.jun, 2016.godine – Završen je sastanak delegacije Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) u Ekonomsko-socijalnom komitetu EU. Na sastanku je sa delegacijom NKEU razgovarala Marina Skrabalo.

IMG-20160617-WA0005Zaključeno je da je uloga civilnog društva u procesu evropskih integracija veoma značajna, naročito u pogledu dalje demokratizacije društva, a otvorene su i nove mogućnosti za saradnju NKEU sa ovim savetodavnim telom EU.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i da je potrebno iskoristiti proces pristupanja EU za učvršćivanje nezavisnih tela i institucija koje garantuju vladavinu prava, kao i za podizanje nivoa saglasnosti oko ključnih demokratskih tekovina.

Delegaciju NKEU koja boravi u zvaničnoj poseti Briselu čine koordinatorka Nataša Dragojlović, Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa, Sara Dereta iz Centra za praktičnu politiku, Milan Antonijević iz YUCOM-a, Sonja Stojanović Gajić iz Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku i Ivan Knežević i Ivana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Oni su se ranije sastali sa predstavnicima Saveta EU, Evropskog parlamenta, COELA i Međunarodnim evropskim pokretom.

Sastanci se održavaju tokom posete članova NKEU institucijama EU u okviru programa TASCO PP. Poseta se završava danas sastankom sa šefom Misije Republike Srbije pri EU, ambasadoromDuškom Lopandićem.

Sastanci se održavaju tokom studijske posete članova NKEU institucijama EU u okviru programa TASCO P2P “Civil society role in Serbia: EU Accession Negotiations – contribution to the Rule of Law and Human Rights”.

Vest preuzeta sa sajta NKEU.