Završene akcije u okviru projekta “Mladi su zakon”

mladi_su_zakonBeograd, 26. novembar 2014. – U toku septembra završene su akcije šest organizacija iz beogradskog okruga, kojima su Građanske inicijative u okviru projekta  „Mladi su zakon“  Ministarstva omladine i sporta dodelile sredstva kako bi kroz svoje delovanje promovisale aktivizam i volonterizam mladih. Sa obzirom na velike poplave koje su zadesile Srbiju u toku maja, kao i na veliku štetu koja je nastala nakon poplava, ovogodišnje akcije bile su usmerene ka pomoći poplavljenim područjima. U toku avgusta i septembra, šest omladinskih ogranizacija  iz beogradskog okruga svoje aktivnosti je usmerilo ka pomoći najugroženijem stanovništvu i promociji solidarnosti i humanosti.

 

cppmCentar za podršku i promociju mladih je na nekoliko lokacija u Beogradu prikupljao školski pribora za decu osnovnoškolskog uzrasta sa teritorije opštine Obrenovac, kako bi pomogli porodicama koje su pretrpele štetu i za koje bi ovaj izdatak predstavljao ozbiljan udar na kućni budžet. Volonteri su pomogli školarcima da se pripreme za novu školsku godinu ali su i pored školskog pribora uspeli da prikupe i donacije u vidu školskog namešta, knjiga, igračaka i drugih potrepština. . Na ovaj način deci i mladima je makar simbolično olakšan početak nove školske godine, prve posle katastrofalnih poplava. Pored toga poslata je jasna poruka solidarnosti i podrške, da postoje ljudi koji nisu zaboravili tragediju i katastrofu koja je zadesila ovo područje i pošto je vanredno stanje ukinuto i pažnja medija se usmerila na druge teme.

 

ekološka disciplinaOrganizacija Ekološka disciplina tragala je  Đubrovištem sa Velikog ratnog ostrva. Nakon što su volonteri očistili Veliko ratno ostrvo od smeća, mladi umetnici su napravili skulpturu od prikupljenog otpada. Skulptura je prva takve vrste u Srbiji i viša je od 2,5 metara.  Skulptura je zajedno sa drugim predmetima koji su napravljeni od smeća izložena u lokalnoj osnovnoj školi gde je održan javni čas o zaštiti životne sredine. Čitava postavka preneta je u Delta siti gde su u toku ove humanitarne izložbe prikupljeni prilozi koji su namenjeni za pomoć Obrenovcu. Na ovaj način  mladi volonteri su poklonima sugrađane dodatno podsticali na solidarnost i humanost.

 

 

manjineNa značaj uključivanja čitave zajednice u ponovno oživljavanje opština pogođenijh poplavama ukazali su mladi iz organizacije Glas manjine koji su danima radili na sređivanju školskog dvorišta i fudbalskog igrališta u Ripnju ali i čišćenju reke Topčiderke. Kako se niko od nadležnih nije ovim problemom pozabavio na vreme, volonteri su prepoznali koliko je važno da nova školska godina otpočne u dvorištu koje zapušteno i puno smeća i koliko je bitno da se mladim sugrađanima obezbedi prostor za sport i rekreaciju.

 

peksDok su se neke od organizacija u svojim aktivnostima fokusirale na direktnu pomoć ugoženima, volonteri Pokret za evropsku kulturnu saradnju su na gradskom keju pored Dunava podigli novi zasad od 30 sadnica jasena, koji će ubuduće sugrađane podsećanja na solidarnost, humanost, jedinstvo i volonterizam koji su iskazani u toku majskih poplava i koje su vrednosti koje treba negovati i kada krizne situacije prestanu. Ovaj spomenik „Park gradova-heroja“ je  prvi „živi“ spomenik sećanja na žrtve poplava i katastrofalne posledice koje su ove godine zadesile našu zemlju.

 

 

nesvrstani umetniciUdruženje nestvrstanih umetnika iz Vinče se posvetilo alternativnoj kulturnoj sceni, koja ovoj sredini nedostaje.  Kako u Vinči nema dovoljno kulturnih sadržaja, prostori za probe, radionice i izložbe, programi kulturne razmene, umetnici su počeli sa renoviranjem prostora koji su dobili od zajednice i stvaranjem omladniskog kluba „Egzoprostor“. Takođe su pokrenuli temu javnih prostora i njihovog korišćenja i napravili su mapu kulturnih resursa GO Grocka sa svojih 15 progradskih naselja. Mapa je postavljena na internet, tako da su dostupne svim građanima. Pored toga, volonteri su kroz pet akcija uklonili smeće i uredili obalu Dunava koja je bila pogođena poplavama. Kroz svoje akcije Udruženje nesvrstanih umetnika uspelo je da okupi i poveže ne samo volontere iz lokalne sredine već iz drugih gradova Srbije i inostranstva.

 

cupAktivisti organizacije Centar za unepređenje društva kroz svoje akcije animirali su najmlađe sugrađane iz Obrenovca i okolnih naselja organizovanjem sportskih aktivnosti i takmičenja tokom pet subota. Deca su se ispred svojih mesnih zajednica borila za pehar u različitim disciplinama kao što su: nošenje jajeta, navlačenje konopca, trčanje u džakovima… Kroz takmičenja su ih bordrili poznati sportisti i sportistkinje, promovišući sport i timski duh.