Završene višemesečne radionice srpskog i engleskog jezika na jugu Srbije

“Ovi časovi su mi pomogli da progovorim engleski i da počnem da razmišljam na engleskom”, “Učenje srpskog će mi mnogo pomoći prilikom studiranja”, “Pored toga što sam radila na unapređenju jezika, stekla sam mnogo prijatelja sa kojima ću nastaviti da se družim i nakon ovih časova”, samo su neki od komentara mladih koji su tokom leta učili srpski jezik u Preševu i Bujanovcu, odnosno engleski u Vranju i Lebanu. I upravo to smo i hteli da postignemo kada smo planirali ove radionice – da podstaknemo mlade da razumeju i da progovore jezike koji su im preko potrebni u svakodnevnom životu, ali i da ih motivišemo da nastave da rade na sebi i usavršavanju ovih jezika. 

Časovi srpskog održavani su tri meseca, a časovi engleskog mesec dana kraće i pohađali su mladi sa juga Srbije na razičitim nivoima znanja, sa akcentom na razgovoru, razmeni mišljenja i motivaciji mladih da razmišljaju na engleskom, odnosno srpskom i probaju da oslobode znanje koje su svakako stekli tokom godina obrazovanja i progovore taj jezik. Prethodnih dana su održani poslednji časovi u sva četiri mesta, koje smo sa polaznicima svečano obeležili. Sudeći po mišljenjima mladih iz ovih mesta, radionice su bile više nego uspešne, a mladi će sa ovog letnjeg raspusta poneti mnogo lepih uspomena, novih prijateljstava i motivaciju za rad na sebi.

“Časove engleskog pamtiću po tome što smo učili na vrlo praktičan način i družili, jer su časovi dosta kreativno osmišljeni, sa mnogo tema i praktičnih vežbi. Ovi časovi uticali su na mene da razmišljam o svom daljem unapređenju znanja”, rekao je Stefan Stanković, učenik engleskog jezika u Vranju. Njegova vršnjakinja iz Bujanovca kaže da će joj znanje sprkog jezika koje je stekla tokom leta višestruko pomoći: “U Bujanovcu studiram na Farmaceutskom fakultetu iz Travnika, predavanja su mi na srpskom jeziku, tako da će mi ovo znatno olakšati dalje studiranje”, iskrena je Hana Emini.

Ono po čemu su ove jezičke radionice bile specifične svakako je šansa koju su dobile mlade profesorke srpskog i engleskog jezika, da steknu svoje ili prvo jedno od prvih iskustava u nastavi.

“Ovakvi časovi vrlo su značajni za mlade profesore kao što sam ja, jer pruža mogućnost za drugačije učenje engleskog jezika, nešto što se ne viđa u školama svaki dan, vrlo je interesantno i sigurno će mi ovo iskustvo pomoći da stečeno znanje primenim nekada u radu u školi ili na drugim kursevima koje ću voditi”, smatra Katarina Janjić, koja je držala časove engleskog u Vranju.

I zaista, rad na ovim radionicama jeste se razlikovao od standardnih časova u školi, mladi su gledali filmove, slušali muziku i komentarisali, sa profesorkama su birali teme koje će obrađivati, imali časove u prirodi, ali su obuhvatili i gramatičke kategorije za koje su im neophodno da znanje koje su stekli bude primenjivo u svakodnevnom životu.

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.