„Živimo zajedno“ – moto studijske posete Beogradu opravdao je svoj naziv

„Nikada pre nisam bio u Beogradu, a sada ga osećam kao svoj dom“, „Za mnoga mesta koje smo posećivali nisam ni znala da postoje, pa sam sada motivisana da dalje istražujem“, „Naučila sam mnogo o sebi i šta mogu da menjam u svom okruženju“ – ovo su samo neke od poruka koje su mladi sa juga Srbije ostavili pri povratku kući krajem prošle nedelje, nakon šestodnevne studijske posete Beogradu u okviru koje su obišli znamenitosti i važna udruženja i institucije u glavnom gradu. Što je još bitnije, vreme su iskoristili kako bi se zbližili sa vršnjacima iz drugih gradova, razmenili iskustva, želje i planove za budućnost, u kojoj će svako od njih pokušati da uradi nešto korisno za mesto u kome je rođen, a samim tim i za društvo u kome živi.

Iako visoke temperature tokom prethodne nedelje nisu išle na ruku gustom rasporedu aktivnosti, mladi sa juga Srbije su uživali u svakom trenutku. Očekivano i u skladu sa njihovim godinama, gotovo svi su najviše uživali u pejntbolu, jer ga je većina njih igrala prvi put. Jednako su se radovali i bili počastvovani posetom Narodnoj Skupštini Republike Srbije, tokom koje su imali priliku da čuju o istorijatu ove zgrade, aktivnostima koje se u njoj svakodnevno sprovode, ali i da obiđu nekoliko prostorija u ovoj zgradi, od kojih je svakako najimpresivnija biblioteka koja ima oko 60.000 naslova.

Ništa manje uzbuđenje nije izazvala ni poseta Avali i pogled sa Avalskog tornja, kao i obilazak podzemlja Beograda, što je zaista bila jedinstvena prilika za sve njih da zavire u prošlost prestonice i tajne koje ispod površine zemlje krije Kalemegdan.

Poseta Muzeju Nikole Tesle zadovoljila je znatiželje ljubitelja nauke koji su mogli da čuju mnogo o životu i radu ovog čuvenog naučnika, ali i da uživo vide demonstraciju nekih od njegovih najuspešnijih otkrića. Muzej Jugoslavija, pak, dočarao im je jedan period u bližoj istoriji naše zemlje koji niko od njih nije doživeo, ali su o njemu sigurno imali priliku da slušaju od roditelja, komšija i ostalih koji vreme Titovog predsedavanja smatraju najvažnijim i najboljim od svih.

Pošto su u pitanju mladi ljudi sa aktivističkim duhom, jako su se obradovali i poseti organizacija KOMS, RYCO, OEBS, Kuća ljudskih prava, CRTA, kao i redakciji KRIK-a. Za sve njih imali su bezbroj pitanja, interesujući se za njihov rad, organizaciju, ali i moguće angažovanje u nekoj od njih ili saradnju u okviru udruženja koja su sami već osnovali u svojim mestima.

Poseta bioskopu svakako je ulepšala ovaj studijski program, s obzirom na to da se radi o mestima na jugu Srbije u kojima mladi nemaju mogućnost da u novim filmskim izdanjima uživaju pred velikim platnom. Kafa u „Cafe 16“ probudila je u njima saosećajnost prema mladima koje društvo često otpisuje, ali i nadu da svaki društveni problem može da bude rešiv, ukoliko se neko angažuje da ga reši, a to može biti svako od njih.

Poseban i jako bitan deo ove studijske posete glavnom gradu bio je i konstantan rad sa mladima na upoznavanju, izgradnji tima i zajedničkim zadacima, za koji je, između ostalih, bila zadužena Ana Pecarski, ekspertkinja za omladinski rad iz udruženja “Tim 42”. Kako kaže, tokom ovako programski intenzivnih događaja važno je u kontinuitetu raditi na uspostavljanju i praćenju dinamike grupe.

Učesnici i učesnice su se dosta brzo zbližili i zajedno provodili i svoje slobodno vreme. U malim grupama, na kraju svakog dana su reflektovali na aktivnosti, pokušavali da identifikuju šta su naučili i kako će iskoristiti nove veštine i davali povratne informacije timu, što je jako važno za prilagođavanje programa grupi. Ovakvi programi neformalnog obrazovanja su vrlo značajni za sve mlade, a posebno za mlade iz manjih sredina, koji u svojim lokalnim zajednicama nemaju ili imaju vrlo ograničene mogućnosti da aktivno učestvuju, preispituju vrednosti i uverenja, dobiju podršku da unapređuju veštine i sprovode svoje ideje“, kaže Pecarski.

Građanske inicijative će i u narednom periodu nastaviti sa programima zbližavanja i buđenja aktivističkog duha mladih na jugu Srbije.

Autorka: Milica Branković

Ova aktivnost sprovodi se u okviru projekta Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama, PEN – Peer Educators Network i NVO Aktiv.