Zlatko Kokanović: “Nema više planiranja ničega – ako se nešto desi, sve mora da se ostavi i krene!”

“Nema više planiranja ničega. Ako se nešto desi, mora sve da se ostavi i da se krene. Bez obzira na to da li je dan ili noć, da li je to kilometar, deset, 100, 300…”

 

Ovako izgleda život Zlatka Kokanovića iz Gornjih Nedeljica, aktiviste udruženja “Ne damo Jadar”. Tako izgleda njegov život i njegova borba da svoj kraj sačuva od potencijalnog uništenja. Kada je kompanija Rio Tinto obznanila da upravo u ovom delu Srbije namerava da eksploatiše litijum, za Zlatka nije bilo dileme. Potencijalna ekološka katastrofa, pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u rudnik i izgradnja deponije na poljima, bili su poziv na akciju – za Zlatka i mnoge meštane, jer “smisao života bez zemlje ne postoji”.

Ali, Zlatko nije samo aktivista. Zlatko je i ratar, stočar, veterinar. Otac četiri ćerke i jednog sina. Zlatko je mnogo toga što ne možemo da vidimo iz medijskih napisa. Iz medija ne znamo ni šta ga je najviše zabolelo dok je bio na blokadi ispred Vlade Srbije, protestujući sa svojim saborcima.

Zato želimo da ga čuješ. Jer ovo nije samo Zlatkova priča. To je priča koja nas poziva da zastanemo i da razumemo da iza titule ‘aktivista’ stoje ljudi. Ljudi sa predanošću i velikim odricanjem.

Zlatkovu priču pogledaj u video prilogu: