Zloupotreba policije i nezakonito postupanje kako bi se očuvali nelegalni rezultati izbora

Beograd, 20. decembar 2023.

Građanske inicijative snažno osuđuju jučerašnje događaje koji ukazuju na zloupotrebu policije i pravosudnih organa u političke svrhe i zahtevaju hitnu istragu ovih postupaka.Protesti građana koji su usledili nakon niza izbornih neregularnosti ne mogu se gušiti nastavkom zloupotrebe državnih organa.

Posebno zabrinjava curenje informacija iz istrage tabloidima o navodnom plaćanju pojedinaca od strane političkih lidera da izazivaju nerede na protestima. Potpuno je nedopustivo korišćenje policije u političke svrhe od strane SNS-a za kampanju blaćenja opozicije i učesnika protesta.

Policija ne sme da se služi torturom nad uhapšenim osobama ni da iznuđuje priznanja na način koji kompromituje zakonitost i pravičnost postupanja. Takođe, curenje informacija iz istrage i neovlašćeno dostavljanje snimaka ispitivanja uhapšenih tabloidima predstavlja ozbiljno kršenje pravila i standarda pravosudnog sistema.

Dodatno, pojavljivanje snimka na kome se listaju lični podaci studenata i mladih na protestima ukazuje na neopravdano i potencijalno nezakonito interesovanje bezbednosnih službi za mlade aktiviste. Tabloidi su ovih dana došli i u posed slike sa biometrijske lične karte jednog aktiviste, koja je mogla doći samo od policijskih službenika. Ovakvo ponašanje ne samo da je kažnjivo, već stvara atmosferu straha i represije među građanima koji žele da se mirno angažuju u demokratskim procesima.

Zahtevamo od nadležnih organa da hitno reaguju i sprovedu istragu kako bi se osigurala nepristrasnost, zakonitost i zaštita svih građana, naročito mladih aktivista i onih koji se zalažu za demokratiju. Neophodno je da policija zaštiti ustavno pravo svakog građanina na miran protest, umesto da ih zastrašuje i targetira.

Manipulacija policijskim i pravosudnim organima u političke svrhe je neprihvatljiva. Pozivamo relevantne organe da hitno preduzmu akcije kako bi se očuvala vladavina prava, bezbednost i prava protestanata, i integritet demokratskih procesa u Srbiji.