Značaj borbe protiv diskriminacije

NOVI PAZAR, 30. septembar 2014. (FoNet) – U okviru projekta za borbu protiv diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti kroz sprovođenje aktivnosti na lokalnom nivou, u Novom Pazaru je danas održan seminar čiji je cilj da se mladim ljudima podigne svest o potrebi suprostavljanja diskriminaciji.

U saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, seminar sprovodi Kuća ljudskih prava i demokratije. Članica nevladine organizacije Građanske inicijative Dubravka Velat rekla da je cilj projekta rad u toj oblasti sa mladima, s jedne, i sa savetima nacionalnih manjina, s druge strane.
Ideja je da se promoviše rad institucija i istovremeno ukaže na značaj borbe svih građana protiv diskriminacije, bez obzira na njen uzrok.

Prema njenim rečima, na seminaru su se mladi ljudi iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina, koji su već prošli tri faze obuke, upoznali sa svim osnovnim pojmovima vezanim ze diskriminaciju, stereotipe i predrasude.

“Ideja je da oni sprovedu akcije u svojim sredinama, ukažu na probleme, ponude rešenja i da od iduće godine to prezentuju u lokalnim zajednicama, da pokušaju da naprave promenu, da Novi Pazar i gradovi u okolini budu tolerantna sredina, kao što Srbija treba biti tolerantna sredina”, izjavila je Dubravka Velat.