Be nice, doniraj bajs!

Be nice, doniraj bajs!

Dva mlada volontera Connecting-a dolaze i staju ispred ulaznih vrata kuće nekog nepoznatog sugrađanina. Zvone. Vrata im otvara stariji gospodin. Posmatra mlade volontere s nepoverenjem. Volonteri mu se s osmehom obraćaju:

-Dobar dan.

-Dobar dan, odgovara gospodin, i dalje posmatrajući volontere sumnjičavo.

-Mi smo volonteri iz Connecting-a, organizacije koja ove godine organizuje međunarodni volonterski kamp; i za realizaciju tog kampa neophodno je da, kroz dobrovoljne priloge, prikupimo dovoljan broj bicikala od naših sugrađana. Ukoliko imate neko staro biciklo koje ne koristite, i ako ste voljni da ga donirate, bili bismo vam veoma zahvalni. To vaše staro biciklo će volonteri na međunarodnom volonterskom kampu renovirati i ono će kasnije služiti za potrebe servisa za iznajmljivanje bicikala, koji je u planu da ga pokrenemo.

-Imam jedno svoje staro biciklo i jedno malo od svog unuka, koje je prerastao. Ako i ono može da posluži, pita gospodin.

-Naravno da može, odgovaraju volonteri.

-I baš mi je drago kada vidim mlade ljude da se bave tako nečim, dodaje gospodin sa osmehom na licu i odlazi u šupu da donese ta dva bicikla.

    Volonteri Connecting-a i ove godine kreću u akciju realizovanja međunarodnog volonterskog kampa, vođeni prošlogodišnjim uspešnim iskustvom. Connecting je pančevačka organizacija koja se bavi razvojem karijere i preduzetništva kod mladih sugrađana, nastala 2013. godine. Pored toga bavi se i promocijom aktivizma i do sada su organizovali dva volonterska kampa: 2015. godine nacionalni kamp i 2016. godine međunardoni volonterski kamp.

    Prošle, 2016, godine volonteri Connecting-a su realizovali prvi međunarodni volonterski kamp u Pančevu pod nazivom „Rebicycle“. Celokupna akcija realizovanja kampa trajala je oko pet meseci, počevši s akcijom prikupljanja bicikala kroz dobrovoljne priloge sugrađana pod nazivom „Be nice, doniraj bajs“. Akcija prikupljanja bicikala je počela u aprilu mesecu tokom koje su volonteri obilazili svoje sugrađane i pitali ih da li imaju da doniraju neko staro biciklo koje stoji ostavljeno u nekoj šupi skupljajući prašinu; koje će zatim biti renovirano i stavljeno u službu servisa za iznajmljivanje bicikala. Na ovu akciju sugrađani su mahom pozitivno reagovali, donirajući svoje bicikle ili su davali reči podrške sa osmesima na svojim licima, ukoliko nisu imali biciklo koje bi donirali, što je stvaralo pozitivnu energiju koju su volonteri kasnije koristili u svojim daljim akcijama.

    Cilj akcije prikupljanja bicikala nije bio samo da se obezbedi dovoljan broj bicikala za realizaciju kampa, već i da se promoviše biciklizam kao zdrav i ekološki održiv vid transporta. Pančevo kao grad u ravničarskoj regiji je pogodan za razvoj biciklizma, i volonteri su kroz razgovore sa sugrađanima i učestvovanjem na uličnim akcijama promovisali biciklizam, pokušavajući da probude svest kod sugrađana o važnosti bicikla kao vida transporta.

    Nakon uspešno sprovedene akcije prikupljanja bicikala, tokom koje je prikupljeno preko 25 bicikala, volonteri su krenuli u završne pripreme neophodne za realizovanje kampa: preuređenje prostorija Streljačke družine „Pančevo 1813“, u kojima su bili smešteni volonteri za vreme trajanja kampa; osmišljavanje plana aktivnosti na kampu, promovisanje samog kampa i drugo.

    Kada je sve to završeno, kamp je mogao da počne. Volonteri iz Srbije, Španije, Italije, Francuske, Grčke, Nemačke, Rusije, Češke, Velike Britanije i Japana su došli 12. avgusta i tokom narednih dvanaest dana su, kroz druženje, učenje i pomaganje, renovirali 13 bicikala, pretvarajući stare bicikle u funkcionalne.

    Na kraju kampa, 24. avgusta, je organizovana promotivna vožnja bicikala kroz gradske ulice, na kojoj su se međunarodni volonteri zajedno sa oko sedamdeset sugrađana, provozali na svojim renoviranim biciklima. A na kraju vožnje je organizovano druženje volontera i sugrađana, na kojem su mogli da razmene utiske sa same vožnje ili kampa.

    I ove 2017. godine volonteri Connecting-a kreću u realizaciju još jednog međunarodnog volonterskog kampa, na kojem će volonteri opet raditi na renoviranju starih bicikala. Sada, već vođeni prošlogodišnjim iskustvom, pokreću još jednu kampanju prikupljanja bicikala „Be nice, doniraj bajs“, koja je počela 25. aprila 2017. i u ovkiru koje će se održati obuka o prikupljanju sredstava „Deluj lokalno, misli globalno“ i prva berza bicikala u Pančevu, „Bajs berza“; a sam kamp je planiran da bude realizovan od 1. do 14. avgusta 2017. godine.

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.