Budi spreman, budi izviđač, jer izviđači stvaraju bolji svet

Budi spreman, budi izviđač, jer izviđači stvaraju bolji svet

 

Savez izviđača Srbije organizacija je čija tradicija duga je već 106 godina. Naša organizacija svojim raznovrsnim Programom okuplja sve uzraste i postavljena je na Misiji skautizma koji je u celom svetu prepoznat kao Pokret koji najviše okuplja mlade.

Programom su obuhvaćene ne samo veštine koje ističu pojedinca, već i koje neguju timski rad koji je u savremenom društvu od izuzetnog značaja. Pored toga, kroz članstvo u izviđačkoj organizaciji deca i mladi stiču veštine koje, kada za to dođe vreme, podstiču njihovu zapošljivost, tj. deca i mladi stiču između ostalog veštine rada u multikulturalnom društvu, komunikacione i prezentacione, organizacione veštine.

 

 

 

 

 

 

Ponosni smo što smo deo velike skautske porodice, koja broji oko 40 miliona članova i koja ima krovne izviđačke saveze u skoro svim zemljama sveta. Ujedno ponosni smo i zato što nismo odustali od svojih tradicionalnih vrednosti koje je naš osnivač dr Miloš Đ. Popović postavio. Ponosni smo što kod pojedinaca razvijamo vrednosti poput odgovornosti prema sebi i drugima, ljubav prema prirodi, vaspitanje, razvoj i stalno obrazovanje, ali i vrednostima koje neguje izviđaštvo kao pokret i Savez izviđača Srbije kao organizacija, doborovoljnost, integritet, poštovanje i tolerancija, briga, vrednovanje i saradnja, te transparentnošću i otvorenošću . Mladost koja je enegrija svakog drustva, svakako naš je ponos.

 

 

Volonterizam sa sobom nosi davanje sebe bez rezerve, a mi kao organizacija, sa jasnim ciljem pomoći slabijem i nejakom i brigom o starijima, u svakodnevnom životu susrećemo se sa mnogim situacijama u kojima se sa lakoćom snalazimo, jer smo kroz razne seminare, radionice, projekte obučili naše članove da im je to svakodnevni život, a ne izazov koji bi morali da savladaju, već naprotiv.

Vaspitanje dece i omladine je nemerljivo iskustvo. Vaspitavajući decu kroz sistem rada u malim grupama, vršnjačku edukaciju i učenje kroz rada i mi sami se nadograđujemo, tako da je krajnji rezultat omasovljenje organizacije u kojoj odrastaju zdravi ljudi, koji kao ostvareni pojedinci stvaraju bolji svet!

Najteže je bilo doći do Medija, a samim tim i do većeg broja ljudi kojima bi mogli da predstavimo Program naše organizacije i da na trenutak objasnimo “šta to izviđači izviđaju?” Simpatično nam je da to čujemo, ali kada se predstavimo i objasnimo širinu našeg programa i veština i znanja koje deca i mladi dobijaju kroz boravak u izviđačkoj organizaciji, dobijemo zasluženu podršku i društva, zajednice, drugih organizacija i države.

 

Za više od 100 godina postojanja i rada Saveza održano je devet Smotri Saveza izviđača Srbije (Novi Sad, Velika Plana, Svilajnac, Lapovo i Batočina, Krupanj, Divčibare, Zrenjanin, Niš, Šabac i Bela Crkva) na kojima je učestvovalo preko 20 hiljada izviđača i planinki.

Smotre Saveza izviđača Srbije najveća je i najznačajnija aktivnost naše organizacije. Ova tradicionalna izviđačka aktivnost održava se svake 4 godine, svaki put u drugom gradu. Naredna Smotra SIS biće održana po 10. jubilarni put i to već 2018. godine, u period od 27. jula do 5. avgusta, u glavnom gradu Srbije, Beogradu.

Ova izviđačka aktivnost svaki put okupi oko 3000 mladih iz Srbije, zemalja Zapadnog Balkana, ali i celog sveta. U toku desetodnevne Smotre, u mestu gde se održava ova najznačajnija izviđačka aktivnost, napravi se pravi mali grad pod šatorima. Cilj ove najveće izviđačke aktivnosti u Srbiji jeste da tokom njenog trajanja deca i mladi, učesnici Smotre prođu aktivnosti zasnovane na savladavanju i učenju tradicionalnih izviđačkih veština, ali i da se, kroz razne radionice i aktivnosti koje se realizuju na više mesta u gradu gde se održava Smotra, upoznaju sa kulturom, tradicijom i istorijom grada domaćina i cele Srbije.

S obzirom na to da su učesnici Smotre svake godine izviđači iz raznih zemalja poput Engleske, Škotske, Češke, Grčke, Francuske, Poljske, Makedonije, Velsa, Finske, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, izviđači kroz rad i druženje sa njima imaju priliku da uče o multikulturalnosti, kulturama drugih zemalja, razmenjuju iskustva o radu sa decom i mladima, uče jedni od drugih kroz rad.

Celu ovakvu aktivnost organizuje programski i logistički tim Smotre, ali ništa ne bi moglo da se realizuje bez pomoći međunarodnog servisnog tima. Taj tim do sada su uvek činili izviđači, međutim, poziv za međunarodni servisni tim 10. Smotre SIS koja će biti održana u Beogradu, biće otvoren za sve mlade, starije od 18 godine, zainteresovane da kroz volonterski angažman na najvećoj izviđačkoj aktivnosti u Srbiji upoznaju izviđačku organizaciju, njen rad i možda požele da postanu deo ovog najvećeg pokreta dece i mladih u svetu.

 

 

 

 

 

 

 

Budi spreman, budi izviđač, jer izviđači stvaraju bolji svet.

 

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.