ČEKAJUĆI UTORAK

                                           MESTO DOBRE ENERGIJE

Kad  u pedesetoj ostanete bez posla i čini vam se da su vam sve lađe potonule,  Udruženje “Žene na prekretnici” bodre vas i svojim predanim angažovanjem pomažu  da naučite kako nema bezizlaznih situacija

“Mogu slobodno da kažem da su “Žene na prekretnici” odigrale  ključnu ulogu u mom životu. Dogodilo se da preko sestre saznam za Udruženje, ona  me je i prijavila, a već prve reči koje mi je gospođa Svetlana uputila vratile su me u živi svet lepe komunikacije, ohrabrile, samim tim što neko  želi sa mnom da priča. Za dva meseca prošla sam osam radionica, shvatila da nisam sama i da se problemi rešavaju. Porasla sam u sopstvenim očima, stekla samopouzdanje, uvidela loše osobine, pronašla dobre i pokušala da ih učinim još boljim. Za mene je to bila zaista prekretnica, odskočna daska da uvidim da vredim i ako nemam posla”.

Ovo su utisci Lj.D. jedne od učesnica psihološko-edukativnog programa besplatnih radionica i savetovalištava za žene srednjeg i starijeg doba(45+) koje su ostale bez posla, a Svetlana  (Cerović, zajedno sa Mimom Perišić, Draganom Mladenović i Zoricom Stevanović) deo najužeg pokretačkog i rukovodećeg tima   “Žena na prekretnici”, zaslužnog što ovo Udruženje, jedino te vrste kod nas, može da se pohvali zavidnim rezultatima posle nepune dve godine postojanja.

Rezultat su već i same brojke (57 radionica, šest edukativnih ciklusa, 28 grupnih i 120 individualnih savetovalištava, 290 polaznica, 23 predavača), svedene u junu na završetku prolećnog “semestra”, ali već od utorka,19. septembra, kada počinje novi ciklus, ti podaci će morati da se ažuriraju, jer se broj zainteresovanih neprestano  povećava, a programi i aktivnosti proširuju. 

Brojke jesu dobar pokazatelj, međutim tek kad progovore učesnice kojima je sve to namenjeno, shvatate koliko je veliki i značajan poduhvat  obavila malobrojna, ali energična  ekipa inicijatorki i osnivača udruženja. ”Nijedan moment ovde nije bio uzaludan”, rekla nam je jedna lekarka, a i od svih ostalih polaznica ređale su se samo pohvale: ”sa njima sam stekla sigurnost, osećam ih kao porodicu”, ”u udruženju sam našla podršku koju sam tražila”, ”fantastično iskustvo, pogotovo psihološke radionice”, ”bilo je dragoceno, ali sada znam da borbu moram da nastavim sama”,”sada sam, sasvim druga osoba”…

Cilj je da se polaznice osposobe u konkretnim veštinama koje im mogu biti od koristi u traženju novog posla ili zanimanja, a da im se istovremeno pruži psihološki podstrek  za suočavanje sa problemom i njegovo prevazilaženje, izlaskom iz začaranog kruga potištenosti, osećanja beskorisnosti i samosažaljenja.

U utorak, 19. septembra, u 17 časova, u Kući ljudskih prava, Kneza Miloša 4, “Žene na prekretnici” dočekaće  novu grupu polaznica. Među njima biće, doduše, i  poznatih lica. Praksa pokazuje da nemali broj žena, posle  odrađenog kruga obuke žele da ga prođu još jednom, jer uvek ima nešto novo da se čuje i nauči, dok će neko   doći pomalo iz navike. Zaista, nije teško naviknuti se na prijatan ambijent, dobru atmosferu i prijateljsko okruženje. Osmeh dobrodošlice, znanom ili neznanom se podrazumeva.

Sve o aktivnostima Udruženja “Žene na prekretnici” možete videti na njihovom sajtu i facebook stranici.

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.