08 Nov Dejana Dexi Stošić: Gde god da pogledate, nepravda je tu

8. novembar, 2022.

“Kad se toliko trošite, kad počnete da imate zdravstvenih, psihofizičkih problema još kao dete, zbog stvari koje radite, a radite stvari koje su bukvalno guranje prsta u oko ljudima koji su jako moćni, onda ne možete da očekujete dug i zdrav život”, rekla nam je Dejana Dexi Stošić, aktivistkinja, vršnjačka edukatorka, inicijatorka #NisamPrijavila.

Sa Dejanom smo razgovarali o tome kako izgleda kad se aktivizam živi – kakve ga tegobe i traume prate, kako se to odražava na njeno mentalno zdravlje, da li i odakle dobija podršku…

Dejana nam je poverila da se godinama borila sa suicidalnošću. Ispričala nam je i to kako izgleda kad aktivizmom počnete da se bavite sa svega 14 godina u Vranju, o pritiscima koje je trpela i trpi, o porukama i pretnjama “ubiću te”, “silovaću te”. Ili o porukama koje je dobijala kad je govorila o seksuaalnom nasilju – “vidi kako izgledaš, tebe niko ne bi ni silovao, ne brini”.

Kazala nam je i da je boli to što društvo ne ceni dovoljno rad aktivista.

Ispričala je i šta je, uprkos svemu, održava – “potreba za pravdom, uvek i svuda”.

Mi smo primorani da se bavimo svime, jer gde god da pogledate, nepravda je tu”, rekla je.

Pogledajte Dejaninu priču u video prilogu:

Koliko se još aktivistkinja i aktivista oseća kao Dejana? Želimo da čujemo i vas ostale: Koliko vas ne dobija potrebnu podršku, dok stalno dajete podršku drugima? Koliko se poštuju prava aktivista dok se bore za prava drugih?

Kako se borite sa stalnim uvredama, pretnjama, sa time što proživaljavate traume ljudi za čija se prava se borite?

Kako sve to utiče na vaše mentalno zdravlje? I šta možemo MI da uradimo?

Pomozite nam da saznamo. Popunite UPITNIK:

Ovaj upitnik deo je istraživanja koje sprovodimo u okviru inicijative “Podržimo se”. Istraživanje realizujemo u saradnji saorganizacijom Psychosocial Innovation Network, a cilj nam je da bolje razumemo stanje mentalnog zdravlja aktivista.

Istraživanje će nam poslužiti da kreiramo jasnu sliku o tome kako se osećamo braneći tuđa prava, kako kontekst u kojem radimo utiče na nas, naše odnose sa okolinom, koliko i kakva pomoć nam je potrebna, gde možemo da je dobijemo i sl.

Rezultate ćemo koristiti za planiranje daljih aktivnosti, zagovaranje prema institucijama na ovu temu, podizanje svesti kod donatora o mentalnom zdravlju aktivista/kinja, ali, ono što je najvažnije, za donošenje konkretnih promena unutar organizacija civilnog društva u Srbiji.

Upitniku možete pristupiti na sledećem linku: https://forms.gle/LMfYGt2PiZM14Znd7

Pomozi nam da saznamo kako se TI osećaš: Istraživanje o mentalnom zdravlju aktivista

 

Ovo istraživanje je podržano kroz projekat Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.