Domaćinstvo koje su laste izabrale

Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ koje se organizuje u okviru programa Proleće uživo dobilo je svog pobednika, gospodina Lasla Ševenjhazija iz Padeja. Na njegovom banatskom salašu koji se nalazi na obodu sela svoja gnezda su svila 43 para seoskih lasta koje su domaćinu donele laskavo priznanje i 1.000 kilograma kukuruza kao nagradu.

Svečanost povodom uručenja nagrade i priznanja obavljena je 20. jula 2017.  kada su pobednika posetili Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i Slobodan Knežević, rukovodilac programa Proleće uživo u Srbiji i predstavnici nekoliko medija. Posle obilaska farme i pregleda gnezda seoskih lasta pobedniku je uručeno priznanje i pomenuta nagrada.

Tajna veza između Lasla i seoskih lasti jeste tradicionalno stočarstvo. Ovaj banatski domaćin na obližnji pašnjak svakog dana izvodi oko 60 krava, više od 230 ovaca i oko 20 konja i magaraca što je od velike važnosti za očuvanje lokalnog pašnjaka. Ove godine, međutim, veliki problem stočarima u ovom kraju predstavlja suša koja je dovela do smanjenog kvaliteta trave za ispašu i time povećala troškove uzgajanja stoke.

Motiv za organizovanje ovog takmičenja pronašli smo u činjenici da mali poljoprivrednici imaju sve manje podrške, njihov težak rad i trud se sve manje ceni. Laslove krave svakog dana slobodno pasu na pašnjaku koji je bogat raznim vrstama trava i daju mleko izvrsnog kvaliteta za koje dobija samo 24,78 dinara po litru, dok veliki proizvođači koji su svoje krave vezali u staje i pretvorili ih u mašine za proizvodnju mleka dobijaju i do 47 dinara po litru.

Pored kvalitetnog mleka koje dolazi sa Lalslovog salaša njegovo domaćinstvo neposredno je zaslužno i za očuvanje prirodnog slatinskog pašnjaka koji je od velike važnosti za očuvanje raznovrsne flore i faune. Zbog sve manje ispaše slatinskim pašnjacima preti zarastanje a kasnije i preoravanje što ugrožava vrste koje su na rubu opstanka kao što je tekunica, vrsta glodara nalik veverici i orao krstaš, koga u zemlji možemo izbrojati na prste. Iz tog razloga tradicionalno stočarstvo je nezamenljiv način za mudro korišćenje slatinskih pašnjaka.

Učešće u takmičenju uzelo je 77 domaćinstava i svima njima je zajedničko to da su ponosni što svoj dom dele sa seoskim lastama. Da nije štala naših vrednih domaćina pitanje je da li bismo mi danas mogli da uživamo u lepoti seoskih lasta. Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ je prvo u nizu takmičenja kroz koja ćemo pružati podršku malim domaćinstvima koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način.

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.