Građanski prostor u Evropskoj uniji i Republici Srbiji

Beograd, 23. oktobar 2018. godine – Građanski prostor je osnovna karakteristika evropskog društva sa dugom i bogatom istorijom preduzimanja komunalnih i kolektivnih akcija, koje su od značaja za postojeći demokratski profil Evrope. Prema definiciji CIVICUS-a i Monitoringa građanskog prostora, termin se odnosi na političko, zakonodavno, socijalno i ekonomsko okruženje, koje omogućava građanima da se okupe, ostvaruju svoja građanska prava i slobode, da dele interesovanja i probleme, učestvuju u pluralističkim javnim debatama i da deluju pojedinačno i u grupama kako bi uticali na i oblikovali kreiranje politike. Otvoren, pluralni i dinamičan građanski prostor je centralna karakteristika demokratskih društava, jer omogućava građanima da budu aktivni deo političke sfere izvan izbora. Takođe podstiče vlade da budu transparentne i odgovorne. Sloboda izražavanja, mediji i medijski pluralizam, okupljanje i udruživanje – ključni stubovi građanskog prostora – nalaze se u središtu evropskih građanskih prava i ugrađeni su u Povelju Evropske unije o ljudskim pravima, Povelju Evropske unije o osnovnim pravima i ugovore Evropske unije.

Izveštaj je predstavljen na sedmom sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva između Srbije i EU – EU-Serbia Civil Society Joint Consultative Committee – JCC .

Izveštaj su sastavile Bojana Selaković, programska direktorka Građanskih inicijativa i Marina Škrabalo, član EESS iz Solidarne, Hrvatska, a uređen je od strane Sonje Stojanović Gajić, članice ZKO.

Ceo izveštaj možete preuzeti ovde.