Marija Ratković: Mi se borimo za decu koja nisu naša deca, za ljude koje ne poznajemo, za one koji će tek doći

Objavljeno 14. decembra 2022.

Šta bi bila „normalna” reakcija na pretnje smrću?

„Meni je to bio najveći problem – da sam primetila da se menjam, da se povlačim, da više ne izlazim napolje, da se plašim kada me neko pita Jesi li ti Marija Ratković, jer ne znam šta sledi“, kazala nam je aktivistkinja Marija Ratković.

Sa Marijom smo razgovarali o aktivizmu – šta je boli, a šta održava? Koliko je pogađaju predrasude o aktivistima, stalne uvrede, pretnje smrću koje dobija? Prevelika medijska izloženost? Kako sve to utiče na njeno mentalno zdravlje? Dobija li podršku od svog okruženja? I ko uopšte brine o njoj dok ona brine o svima nama?

„Uopšte više nije isto iskustvo boravka u javnom prostoru. I mi sad treba da biramo da li ćemo se osećati stabilnije i bolje ili ćemo imati glas. Mogu da promenim, ali cena koju bih platila jeste da ućutim. A to je previše skupa cena. I to zapravo žele oni koji nas napadaju“, rekla je Marija.

Marija navodi i da se aktivisti bore za “decu koja nisu njihova deca, za ljude koji ne poznaju a koji će tek doći”, te da je zato taj rad važan i trebalo bi da bude vrednovan i priznat od strane društva.

Ja želim da se aktivizam odbrani od onih koji ga zloupotrebljavaju. I da se otvoreno kaže – ko u ovoj zemlji radi za zemlju i za ljude, a ko se samo omotava zastavom i maše zastavom i doslovno zloupotrebljava ime i simbolje naše zemlje”, rekla je Marija.

Ceo razgovor pogledajte u video prilogu:

Razgovor sa Marijom vodili smo u sklopu inicijative „Podržimo se“, sa ciljem da bolje razumemo stanje mentalnog zdravlja aktivista i aktivistkinja. Uporedo, pokrenuli smo i istraživanje koje sprovodimo sa organizacijom Psychosocial Innovation Network. Rezultate ćemo koristiti za planiranje daljih aktivnosti, zagovaranje prema institucijama na ovu temu, podizanje svesti kod donatora o mentalnom zdravlju aktivista/kinja, ali, ono što je najvažnije, za donošenje konkretnih promena unutar organizacija civilnog društva u Srbiji.

Rezultati istraživanja biće predstavljeni 21. decembra u Beogradu.

POZIV: Predstavljanje istraživanja “Da li čuješ? Da li osećaš? – Aktivistička borba i mentalno zdravlje”

 

Inicijativu #PodržimoSe realizujemo uz podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.