Moje selo lepše od Pariza

Vuka Tešanović iz udruženja “Staza zdravlja” kaže da je njeno selo najlepše na svetu i da to treba da vide svi turisti. Ključne teme kojima se ona bavi su ekologija i promocija seoskog turizma. “Staza zdravlja” okuplja 10 aktivnih članova i puno neformlanih članova koji žele da pomognu kada se održavaju različite akcije jer svi imaju zajednički cilj – da im selo bude lepo.

Šta je zajedničko svim članovima udruženja Staza zdravlja? Njih spaja želja da promene svoje selo na bolje. Bio to prljav park ili organizovanje novogodišnje svečanosti oni imaju ideju kako to da ostvare. Njihova inicijativa prepoznata je od mnogih pojedinaca i organizacija. Tako su uspeli da motivišu mnoge žene da krenu da rade ono što najbolje znaju i predstavljaju svoje selo po sajmovima širom Srbije, pod okriljem Turističke organizacije Srbije. Unikatni doživljaji koji su rezultat njihovog rada na seoskom turizmu se šire na sajmovima i  omogućavaju im ekonomsku nezavisnost i sigurnost.

Žene iz udruženja “Staza zdravlja” ne sede mirno, već rešavaju probleme svoje zajednice. Nervirao ih je zapušten park u njihovom selu, pa su organizovale veliku akciju čišćenja i rasklanjanja. Ne samo to, one su osmislile učionicu na otvorenom i sadržaje za starije ljude. Da kada neko ima dobru ideju ništa ne stoji na putu govori i to što su donacije dobile i od svojih sugrađana koji rade u inostranstvu, od lokalnih firmi, a svakako najveći uspeh je i grant od Trag fondacije.

Prošle zime su organizovale manifestaciju Dečije čarolije u sklopu koje je i dolazak Deda Mraza na sankama, koji je pred praznike podelio preko 70 paketića lokalnoj deci zajedno sa animatorkom programa, magičnom vilom. Ovom akcijom su uključili meštane i donatore da se aktiviraju i pomognu njihovom udruženju. Vuka iz ovog udruženja kaže: “Bilo je fenomenalno i hteli smo deci da približimo neki sličan doživljaj kao što imaju deca u gradu”. Sa TACSO RC GI su se upoznale kada im je trebala administrativno-tehnička pomoć, pa su naše koleginice putovale do ovog predivnog mesta da im pomognu.

Grgurevci su lepo selo u blizini Fruške gore i 17 km od Sremske Mitrovice. Ovo mesto je poznato po tome što je rimski car Prob zasadio prvu lozu na ovim prostorima i time naše podneblje obogatio grožđem i vinom. Tako je ovde piti vido carski osećaj, o čemu mogu posvedočiti emisije Milorada Miloševića.

Takođe, Vuk Karadžić je ovde zapisao pesmu Kosovka devojka, čuvši je od slepe žene iz Grgurevaca. Etno kuća Majka Angelina je prava turistička destinacija na putu ka fruškogorskim manastirima. Ovo selo ima istoriju još iz keltskih vremena, a tu se nalazi i rimska česma koji još uvek ima pijaću vodu.

Ukoliko vas put navede na ka Fruškoj Gori, potražite Vuku iz udruženja Staza zdravlja, koja može da vam ispriča još puno zanimljivosti o ovom mestu i preporuči gde najbolje da se odmorite u Grgurevcima.

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije