Održan radni sastanak Međusektorske grupe za slobodu izražavanja i medija

 

 

 

 

BEOGRAD, 26. decembar 2017. – Izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović izjavila je danas da su odgovori premijerke Srbije Ane Brnabić na zahteve Grupe za slobodu medija prepričana medijska regulativa i kako bi trebalo da bude primenjena, a Grupa upravo traži primenu zakonske regulative, odnosno izmenu onih odredbi koje se nisu pokazale u praksi.

 

 

Stojanović, koja je i koordinatorka radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (EU) za međusektorsku podgrupu za slobodu izražavanja i medije, ocenila da je to ključni problem da se dobra medijska regulativa ne primenjuje, odnosno što je potrebno da se u određenim oblastima izmeni.

Na radnom sastanku sa predstavnicima lokalnih medija, predstavnici Nacionalnog konventa o EU predstavili su platformu, Matrica za slobodu medija, u kojoj će biti uneti podaci o stanju medijskih sloboda u Srbiji kao dokaza o stanju slobode izražavanja i medija.

Lokalni mediji bi trebalo da daju svoj doprinos toj Matrici kroz davanje podataka i primeni medijskih zakona u praksi u svojim sredinama.

Stojanović je objasnila da se prati šest pregovaračkih poglavlja u kojima se tretiraju pitanja medija – 5 – Javne nabavke, 8 – Politika konkurencije, 10 – Informaciono društvo i mediji, 23 – Pravosuđe i osnovna prava, 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja i poglavlje 32 – nadzor finansija.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović predočila je predstavnicima medija na radnom sastanku da ne treba ona da im govori kakvo je stanje slobode medija i izražavanja, jer to oni najbolje znaju.

Ono što Konvent pokušava je da sagleda sve ono što utiče na takvo stanje u medijima, da prikupimo podatke sa kojima bismo nastupali prema javnosti i evropskim institucijama, objasnila je ona.

Dragojlović je najavila da je pored visoke predstavnice EU Federike Mogerini i evropskog komesara Johanesa Hana, kojima je predočeno stanje u medijima, adresa za tako nešto i predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani čiji se dolazak u Srbiju očekuje krajem januara.

Prema njenim rečima, od apela i saopštenja nema mnogo koristi, važnije su ozbiljne analize i podaci.

Dragojlović je rekla i da Srbija ulazi u fazu pregovora kada počinje ocenjivanje da li je ispunjeno ono što je obećavano u pregovaračkom procesu, napominjući da je analiza civilnog sektora koalicije PrEUgovor dočekana na nož u pregovaračkom timu i Ministarstvu za evropske integracije.

Menadžerka Građanskih inicijativa za odnose sa javnošću Marija Vujković predstavila je šta se prati o određenih šest poglavlja koji se tiču medija.

Ona je navela da se u poglavlju 5 – Javne nabavke prati finansiranje medija kroz javne nabavke, odnosno cilj je da se minimizira takav način finansiranja.

Kada je reč o poglavlju 8 – Politika konkurencije, prati se kontrola koncentracije medijskog vlasništva i konkurencije u oblasti medija, odnosno kontrola i finansiranje medija kroz davanje državne pomoći.

U poglavlju 10 – Informaciono društvo i mediji prati će nezavisnost regulatornih tela u oblasti medija, nezavisnost rada javnih servisa i kontrola programskih sadržaja radi zaštite maloletnika i ugroženih grupa.

Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava bavi se temom zaštite novinara, regulisanjem državnog finansiranja medija, odnosno povlačenjem države iz vlasništva u medijima, okončanju kontrole medija od države, curenjem informacija iz istraga, kao i slobodom medija i izražavanja na manjinskim
jezicima.

U poglavlju 28 – Zaštita potrošača i zaštita zdravlja prati se kontrola medija kroz finansiranje reklamnog sadržaja, dok se u poglavlju 32 – Nadzor finansija prati nadzor trošenja budžetskog novca od Državne revizorske institucije za finansiranje političkih partija i konkursa za sufinansiranje medija, posebno na lokalnom nivou.

Izvor: FoNet

 

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova “Zaštita slobode medija i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu” koju realizuje Udruženje hrvatskih novinara u okviru regionalnog projekta “Regionalna platforma za zapadni Balkan za Zagovaranje medijske slobode i novinarstva “, koja se sprovedi kroz partnerstvo šest regionalnih novinarskih udruženja – Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara BiH, Udruženje hrvatskih novinara, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije i Savez medija Crne Gore.