20 Nov Održana konferencija #PRacka 2014

IMG_5777resss-2Beograd, 19. 11. 2014. – Prva nacionalna konferencija o primeni PR-a u organizacijama civilnog društva #PRacka održana je danas u sali Amerikana u Domu Omladine, i okupila je 70 predstavnika organizacija civilnog društva iz cele Srbije i 20 predavača iz oblasti online marketinga, weba, jezika, pisma, kao i PR menadžera/ki iz biznis, civilnog i javnog sektora.

Konferenciju su organizovala udruženja građana Srbija u pokretu i Građanske inicijative. Na početku, prisutnima su se obratile izvršne direktorke ovih udruženja, Ana Babović i Maja Stojanović. U svom obraćanju, Maja Stojanović, izvršna direktorka Građanskih Inicijativa istakla je da organizacije i građani dele iste vrednosti i ciljeve, ali da se nekada dešava da ne mogu da nađu zajednički jezik. Zbog toga je naglasila da promene u komunikaciji treba da budu prvi korak ka uspostavljanu nove i bolje veze između organizacija i građana. Ana Babović, izvršna direktorka Srbije u pokretu rekla je da se nada da će konferencija doprineti boljoj komunikaciji organizacija sa građanima, medijima ali i međusobnoj saradnji, koja često izostaje. Ona je rekla da je #PRacka primer dobre saradnje dve organizacije, koja će se nastaviti u budućnosti i najavila da je u planu Međunarodna konferencija o povezivanju organizacija civilnog društva, krajem marta 2015. godine, koja bi trebalo da okupi preko 1000 učesnika iz celog sveta.

Prvi panel Povezivanje OCD u službi građana/ki – #PRuzanje i #uPRavljanje, moderirala je Aleksandra Galonja iz Instituta za održive zajednice, a na njemu su govorili Dragan Popović, Kuća ljudskih prava; Ivan Grujić, Edukativni centar Leskovac; Aleksandar Prica, Asocijacija Duga; Bojana Selaković, Građanske inicijative; Predrag Stojičić, Srbija u pokretu. Tokom ovog panela, govornici su razmenili iskustva o najboljem modelu saradnje organizacija i o faktorima koji su u prethodnom periodu otežavali tu saradnju i kako ih prevazići.

Drugi panel Jezik i stil komunikacije – #PRica, #PRedstavljanje i #PRiblizavanje, moderirala je Jelena Ožegović, Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Na panelu su učestvovali: Zoran Kesić, 24minuta; Bojan Ljubenović, aforističar, Njuz.net; Slobodan Georgijev, BIRN; Tatjana Nikolić, Projekat Femix, Angelina Radulović, novinarka i blogerka. Oni su pokušali da daju odgovore na pitanja na koji način jezik treba da se prilagodi da bi rad OCD bio dostupniji građanima.

Treći panel Sredstva direktne komunikacije između građana i OCD-PRisustvo i #PRacenje, moderirala je Maša Mišić iz Srbija u pokretu, a na njemu su govorili Željko Subašić, Tvitni.me, Istok Pavlović, Fakultet za medije i komunikacije, Miloje Sekulić, Homepage, Dušan Odobašić, XS Systems, Rajma Isljami Executive Group i Dobrica Veselinović, UG Ministarstvo prostora. Ovaj panel je učesnicima dao konkretna uputstva za komunikaciju sa građanima putem društvenih mreža i kako koristiti online alate za uključivanje građana u rešavanje društvenih problema.

Četvrti panel Rebrendiranje, prilagođavanje, odnos sa donatorima, transparentnost i raskid s prošlošću – #PRilagodjavanje i #PRomena, moderirala je Vladica Jovanović iz Građanskih inicijativa, a u njemu su učestvovali Leopolod Rollinger, Građanske inicijative; Vidan Danković, Srbija u pokretu; Darko Soković, Fondacija Dokukino;  Vukosava Crnjanski, CRTA, Tanja Bjelanović, Trag Fondacija. Na ovom panelu doneti su zaključci da je put ka uspostavljanju poverenja kod građana otvorena i jasna komunikacija i transparentne finasije.

Teme kojima se bave organizacije koje su se prisustvovale današnjoj konferenciji, pokrivaju sledeće oblasti: kultura, ekologija, nasilje, osetljive grupe, mladi, korupcija. Dogovoreno je da se nakon konferencije učesnici povežu u odnosu na teme kojima se bave i organizuju zajedničku akciju koristeći inovativne metode komunikacije.

 

#PRaćka je inspirisana je pričom o Davidu i Golijatu, i želi da skrene pažnju na činjenicu da je u borbi sa „velikim problemima“, dovoljno „malo, ali ubojito oružje“. Upravo su kreativne i kvalitetne PR tehnike oružje koje se nalazi u rukama svih nas.