Održana tribina “Kakav nam je Zaštitnik građana potreban”

Beograd, 12. aprul 2023.

Srbiji treba Zaštitnik građana koji reaguje kada se krše ljudska prava i političkoj represiji podvrgavaju neistomišljenici, a ne da najavljuje postupke i zatim nikada ne saopšti epilog istih, jedan je od zaključaka tribine “Kakav nam je Zaštitnik građana potreban”, koja je u organizaciji Građanskih inicijativa održana danas u Prostoru “Miljenko Dereta” u Beogradu.

Na tribini su govorili narodni poslanici Jelena Jerinić (Ne davimo Beograd) i Pavle Grbović (Pokret slobodnih građana), Vladica Ilić iz Beogradskog centra za ljudska prava i Danilo Ćurčić iz Inicijative za socijalna i ekonomska pitanja A11.

Podsetimo, Narodna skupština Republike Srbije započela je proces izbora novog Zaštitnika građana. Spisak kandidata, uz prateće biografije, utvrđen je 24. marta 2023. godine od strane skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Ukupno je pet kandidata, uključujući i aktuelnog Zaštitnika građana Zorana Pašalića.  Pored Pašalića, kandidati su i Milan Antonijević, Nataša Tanjević, Miloš R. Janković  i Robert Sepi. Ovo je prvi put da se Zaštitnik građana bira prema novom Zakonu o Zaštitniku građana, koji je usvojen u novembru 2021. godine. Prema novim odredbama bira se na mandat u trajanju od osam godina, bez mogućnosti ponovnog izbora na ovu funkciju.

Iako važna inistitucija, ovoj temi je neopravdano malo dato pažnje u javnosti.

Pavle Grbović je ovom prilikom rekao da je Srbiji potreban zaštitnik građana koji je sve suprotno od Zorana Pašalića, koji je bio na toj funkciji u prethodnom mandatu.

„Treba nam zaštitnik građana koji nije najteži kad je građanima najteže – onda kada dolazi do sistematskog kršenja ljudskih prava, i zaštitnik građana koji reaguje onda kada dolazi do političke represije ne samo nad političkim neistomišljenicima, već nad običnim građanima koji se bune na ulici“, rekao je Grbović.

On je naveo primer građana koje su na mostu u Šapcu pretukli ljudi iz gradske uprave koji su došli automobilima, koji pripadaju gradskoj upravi, dok je policija sve to mirno gledala sa strane, a reakcija zaštitnika građana je izostala, kao i u drugim situacijama kada reakcija nije smela da izostane.

Prema njegovim rečima, potrebna je osoba sa iskustvom, sa ličnim i profesionalnim znanjem i integritetom.

„Zbog toga smo mi podržali kandidata Miloša Jankovića, čoveka koji se već dokazao radeći u toj instituciji na funkciji zamenika zaštitnika građana, zato što smatramo da je on kandidat koji poseduje neophodno – profesionalni i lični integritet i da je neko ko će savesno obavljati svoj posao i biti potpuno posvećen svom poslu“, zaključio je Grbović.

Pravni savetnik Beogradskog centra za ljudska prava Vladica Ilić rekao je da je građanima Srbije potreban ombudsman koji će predstavljati glas građana u Parlamentu i na drugim mestima i drugim institucijama.

„To treba da bude osoba koja ima visoke moralne kvalitete, koja ima integritet, političku nezavisnost i visoke stručne kvalitete i iskustvo u zaštititi ljudskih prava“, kazao je Ilić.

On je kazao i da mandat dosadašnjeg ombudsmana Zorana Pašalića pokazuje kakav nam zaštitnik građana ne treba:

Ne treba nam Zaštitnik koji najavljuje pokretanje postupka, ali nikad ne kaže šta je epilog. Ne treba nam Zaštitinik koji ne poznaje ljudska prava, koji ne trpi kritiku, koji ne radi transparentno, i koji ne sarađuje sa organizacijama civilnog društva. Podsetiću na aferu “Spisak”, kada je Uprava za sprečavanje pranja novca na spisak stavila novinare i organizacije civilnog društva pod sumnjim da se bave pranjem novca i finansiranjem terorizma. Pašačić je tada izašao u javnost, rekao da je postupak pokrenut i da će da ispita ovaj slučaj, a mi ni dan danas nismo saznali epilog toga.”

Nadovezujući se na ocene učesnika da je postupak izbora novog zaštitnika građana dobio neopravdano malo pažnje u javnosti, narodna poslanica Jelena Jerinić ocenila je da je postupak „tekao baš onako kako teku svi postupci za koje vladajuća stranka ne želi da se o njima više čuje u javnosti“.

Sadašnji ombudsman radi direktno za izvršnu vlast. Dakle, on ne sarađuje sa izvršnom vlašću, već radi za nju. I u tom smislu, pošto im je dosta učinio, pravi se situacija u kojoj bi on mogao da nastavi da vrši tu funkcija“, kazala je ona.

 

Jerinić je dodala i da je „od samog nosioca funkcije Zaštitnika građana, važnije da imamo sistem koji razume šta je Zaštitnik građana i čemu on služi“.

 „Upravo to je možda čak i veći problem. Suštinski, sadašnji i prethodni saziv parlamenta, odnosno oni koji čine u njemu većinu, potpuno marginalizuju sve nezavisne institucije, odnosno nosioce tih funkcija“, rekla je ona.

 Predstavnik Inicijative za socijalna i ekonomska prava A11 Danilo Ćurčić istakao je da je Srbiji potreban zaštitnik građana koji ima jasan mandat, koji je izabran u procesu koji uključuje javnost, koji ima stav i plan i postavljene prioritete u odnosu na ključne oblasti u oblasti ljudskih prava.

„Ono što je posebno uznemirujuće, jeste da u toj instituciji mi ne vidimo bilo kakav pristup temi ekonomskih i socijalnih prava, koja su garantovana građanima, i ne vidimo metode rada koje su takve da odgovaraju situaciji koja se tiče ostvarivanja i zaštite ekonomskih i socijalnih prava u Srbiji. I to dosta dobro ilustruje pitanje stručnosti i kapaciteta koji postoje unutar institucije“, rekao je Ćurčić.

„Da bi se nešto tvrdilo, mora se nešto i znati, kako je jednom govorio ombudsman za nas, pa tako bih ja sad isto rekao: da bi se tvrdilo da znate da obavljate funkciju Zaštitnika građana, morate da pokažete da znate čime se to bavite i koji su to prioriteti kojima se vi rukovodite kada radite u jednoj tako važnoj i značajnoj instituciji, koja je trenutno potpuno degradirana“, zaključio je Ćurčić.

Sednica Odbora zakazana DANAS za SUTRA

Tokom trajanja tribine učesnici su saznali i da je sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine, na kojoj treba da se obavi javni razgovor sa kandidatima za Zaštitinika građana, zakazana DANAS za SUTRA, odnosno za 13. april u podne. Kako je naveo Pavle Grbović, sednica je zakazana a da prethodno ni sami kandidati (barem neki) nisu obavešteni.

 

Snimak tribine “Kakav nam je Zaštitnik graađana potrevban” u celosti možete pogledati u video prilogu:

 

Pročitajte i:

Pismo podrške za izbor advokata Miloša Jankovića za novog Zaštitnika građana