Pirot po meri sve dece

Centar za podršku lokalnoj zajednici „Mome“ iz Pirota:

Mome su entuzijastkinje iz Pirota koje su se okupile oko problema dece u svojoj zajednici. Pored podrške ženama iz marginalizovanih grupa, bave se i osnaživanjem porodica sa decom sa razvojnim smetnjama. One se upornim zalaganjem bore da podrže institucionalne napore da Pirot bude mesto po meri sve dece.

Sa ciljem da osnažimo zajednicu pokrenule smo projekat „Prolećna škola prijateljstva“, koji okuplja decu sa razvojnim smetnjama i njihove drugare iz opšte populacije, roditelje, stručnjake i entuzijaste oko radionica čija je centralna tema druženje sa psom kao najboljim čovekovim prijateljem. Uz multimedijalni pristup i kreativne metode, deca uče o emotivnom odnosu prema životinjama, sopstvenim i tuđim emocijama, razlikama kao bogatstvu, a sve to radi razvijanja tolerancije, razumevanja i prihvatanja različitosti među njima. 

Interaktivne radionice bile su namenjene deci sa smetnjama u razvoju i iz redovne populacije, uzrasta od 6 do 10 godina. Radionice su realizovale članice Centra “Mome” uz stručnu podršku Vesne Stanković, saradnice iz Udruženja za pomoć MNRL.

I opet su deca pokazala kako stariji mogu i treba da uče od njih: bez predrasuda prilaze jedni drugima, istražuju zajedno kroz smeh i igru. Tako je stvoren prostor u kome su svi različiti a jednaki, prostor u kome je svaka emocija prihvaćena kao dobra, a svako dete kao prijatelj.

Do sada je kroz radionice prošlo više od dvadesetoro mališana, a ono što nas takođe raduje i ohrabruje jeste otvorenost i zalaganje za iste ciljeve koje je lokalna zajednica pokazala kroz podršku projektu. Pored Grada Pirota koji finansira projekat iz sredstava Lokalnog plana akcije za decu, bezuslovnu podršku su pružili i Slobodna zona Pirot i Osnovna škola „Sveti Sava“. Tu su i pojedinci spremni da svoje vreme poklone deci kojima je potrebna podrška. Tako Irena Tošić Krasić uveseljava mališane dovodeći svog psa Lea na radionice, a Vesna Stanković, stručnjakinja u radu sa decom sa razvojnim smetnjama, podržava dečicu sa problemima socijalne interakcije da se u potpunosti uključe u rad grupe.

 

Rad sa porodicama dece sa razvojnim smetnjama jedan je od strateških pravaca Organizacije, koji su razvijeni u okviru procesa strateškog planiranja za koji nam tehničku podršku pruža TACSO Resursni centar Građanskih inicijativa. Zato ćemo ove redove iskoristiti i da zahvalimo timu GI na podršci, a posebno Dubravki Velat koja je, pored znanja i iskustva neophodnog da iskoristimo sve naše resurse, u Organizaciju unela i novu dozu zajedništva, entuzijazma i snage da se još srčanije i posvećenije borimo za izgradnju novog društva na jugoistoku Srbije, zasnovanog na toleranciji, razumevanju i prihvatanju.  

Centar za podršku lokalnoj zajednici „Mome“ okuplja građanke i građane iz Pirota koji žele da doprinesu unapređenju položaja stanovnika lokalnih zajednica na jugoistoku Srbije kroz kreiranje i implementaciju programa zasnovanih na modernom evropskom iskustvu i zakonodavstvu u oblastima zaštite ljudskih prava i marginalizovanih grupa stanovništva.

Ova priča deo je stremljenja TACSO Srbija i TACSO Građanskih inicijativa da promoviše primere dobre prakse organizacija civilnog društva u Srbiji i motiviše druge organizacije koje svakodnevno ulažu energiju i napor u kreiranju boljeg društva za sve građane i građanke Srbije.