Priručnik za aktiviste: Ostani mentalno zdrav dok pokušavaš da spaseš svet

Aktivisti igraju jednu od ključnih uloga u pokretanju pozitivnih promena u društvu i zalaganju za socijalnu pravdu i jednakost. Vaša nepokolebljiva posvećenost i strast mogu biti inspirativni za okolinu, ali u isto vreme veoma zahtevni za vas. Intenzivna i dinamična priroda vašeg posla može uticati na vaše duševno zdravlje, o čemu svedoče i rezultati istraživanja “Da li čuješ? Da li osećaš? – Aktivistička borba i mentalno zdravlje”.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da čak čak 92% aktivista i aktivistkinja ima bar jednu psihološku teškoću.

Među zabeleženim psihološkim teškoćama, prednjače simptomi sekundarne traumatizacije koje ispoljava čak 83% ispitanika. Zatim, čak 74% ispitanika, ili sedam od deset aktivista, ima simptome depresije. Simptome anksioznosti ispoljava 62%, a izgaranja 41% ispitanika.

Zato je izuzetno važno da aktivisti brinu o svom mentalnom zdravlju. Zbog toga smo i priredili priručnik o tome kako da zaštitite svoje mentalno zdravlje i psihičko blagostanje.

U priručniku “Ostani mentalno zdrav dok pokušavaš da spaseš svet”, prikazano je kako razumeti stres, “burnout”, anksioznost i depresiju, koji su simptomi, a takođe su dati i praktični saveti i vežbe za prevazilaženje ovih mentalnih poteškoća.

Autori priručnika su dr spec. psihijatrije Uroš Lazarević i diplomirani pedagog/master omladinska radnica Jelena Amzirkov.

Priručnik možete preuzeti klikom na dugme ispod.

 

Priručnik je nastao uz podršku projekta „Za aktivno civilno društvo zajedno – ACT“ ima za cilj stvaranje aktivnog civilnog društva u kojem su građani i građanke više uključeni/e u procese donošenja odluka, posebno na lokalnom nivou. Švajcarska vlada je preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) podržala ACT projekat koji sprovodi Švajcarska nevladina organizacija HELVETAS Sviss Intercooperation i Građanske inicijative, udruženje građana za demokratiju i građansko obrazovanje.