Sastanak Kuće ljudskih prava i predsednika Vlade

kljplogoBeograd, 11. maj 2015. – Na poziv predsednika Vlade, danas je u Vladi Republike Srbije održan sastanak predstavnika/ca Kuće ljudskih prava i demokratije i predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

Predstavnici/ce Kuće su u otvorenom razgovoru izrazili zabrinutost za stanje nezavisnih institucija i napade na Zaštitnika građana, ukazavši na to da je diskreditacija ličnosti Saše Jankovića neprihvatljiva i da Skupština Srbije može pokrenuti raspravu o njegovom razrešenju ukoliko postoje sumnje da Zaštitnik građana radi nestručno ili nesavesno.

Tokom sastanka ukazano je i na izostanak reakcija odgovarajućih državnih tela i ministarstava na predloge i inicijative građana i akademske zajednice, kao što su inicijativa za utvrđivanje odgovornosti za pokušaj pronevere novca iz budžeta od strane Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja ili predlog civilnog društva za izbor novog Poverenika za zaštitu ravnpravnosti. Takođe, predstavnici/ce Kuće ukazali su na problem neimenovanja novog direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom kao izuzetno važne spone između civilnog društva i vlasti, a koja je bez direktora već puna tri meseca.

Predstavnici/e Kuće su sa Vučićem razgovarali i o Briselskom sporazumu, važnosti uspostavljanja i jačanja institucija koje osiguravaju vladavinu prava, promeni Ustava, slobodi medija, Zakonu o besplatnoj pravnoj pomoći i mnogim drugim društveno važnim temama. Iz Kuće su pozdravili pokretanje reformi u obrazovanju i podržali nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Premijer je izjavio da će uskoro biti izabrana osoba koja će doći na mesto direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, kao i da će proces uključivanja organizacija u radne grupe ministarstava biti poboljšan. Takođe, najavio je da će Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći biti uskoro usvojen.

Kuća očekuje da će se saradnja institucija sa civilnim društvom poboljšati i da će se stvoriti mehanizmi za direktnu i stalnu komunikaciju.